Kun Jumala oli luonut maapallon pohjoiset karut maisemat, hän alkoi sijoittaa sinne eläimiä. Ensin Jumala laittoi tunturiin mustan myyrän. Se ei viihtynyt, vaan vaelsi pois.
Jumala laittoi tunturiin vaaleankellanruskean myyrän. Sekään ei viihtynyt, vaan vaelsi pois. Sitten hän laittoi tunturiin punertavanruskean myyrän, mutta sekään ei viihtynyt, vaan vaelsi pois.
Lopulta Jumala teki myyrän, jonka turkissa on vaalean ja punertavan ruskeaa sekä mustaa.
– Sinun nimesi olkoon sopuli ja sinun asuinpaikaksi on Lapin tunturissa.
Ja niin tapahtui. Mutta ajoittain pieni myyrä lähtee sankoin joukoin vaeltamaan pois ankarilta asuinsijoiltaan.
Tämä hieman harmittaa Jumalaa, mutta koska sopulista tuli niin kaunis eläin, Jumala lempeydessään antaa sen olla omapäinen.
Sopulit ovat pienikokoisia jyrsijöitä, jotka asuvat pääasiassa arktisilla seuduilla. Suomessa tavataan tunturi- ja metsäsopulia. Tavallisesti sopulilla tarkoitetaan tunturisopulia (Lemmus lemmus), joka on kirjavuutensa vuoksi helpoiten tunnistettava pikkujyrsijämme.
Tunturisopulin erikoisuus ovat ajoittaiset, noin kymmenen vuoden välein toistuvat vaellukset. Muutoin sopulien näkeminen luonnossa on onnenkauppaa. Vaelluksilla ne muuttuvat pelottomiksi ja stressaantuneiksi. Ne voivat silloin ärhennellä niin koirille, ihmisille kuin autoillekin.
Tunturisopuli on kotoperäinen laji eli sen alkukoti on Fennoskandiassa ja tunturien huipuilla.
Presidentti Urho Kekkonen lanseerasi sopuli-sanan tarkoittamaan lehtimiestä, joka kulkee laumassa toisten toimittajien mukana.
Sopulit ovat sympaattisia otuksia, jotka olemuksellaan ja käytöksellään kertovat elämän ihmeestä.
Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.
Ilmoita asiavirheestä