Turussa Tuomiokirkon lisäksi myös Pallivahan ja Martinkirkon lamput on vaihdettu energiapiheihin ledivalaisimiin. Martikirkon ja Pallivahan lamput vievät nyt jopa 10 kertaa vähemmän sähköä ja niiden vaihtoväli on 20 kertaa pidempi kuin ennen. Kaiken kukkuraksi valotehokin on parempi.
Seurakuntayhtymän toimistossa istuu tyytyväinen mies. Kiinteistöjohtaja Seppo Kosola löytää muutostyöstä vain suuria plussia.
– Muutostöissä lasketaan aina takaisinmaksuaika, jolloin hankinta kuolettaa itsensä. Lamppujen kohdalla se on vain reilu vuosi siitä huolimatta, että ledilamput ovat kalliimpia hankkia kuin vanhat lamput. Tämän jälkeen tulee silkkaa säästöä energian käytössä, Kosola sanoo.
Säästöön ja takaisinmaksuun ei ole laskettu mukaan palaneiden lamppujen vaihdosta koituvaa säästöä. Se on keskimäärin yhtä iso kuin energiansäästökin. Tämä tuplaa muutostyön edullisuuden.
– Lamppujen vaihtotyö maksaa, koska kirkot ovat korkeita ja vaihto vaatii nostureita tai telineet, Kosola sanoo.
Ledin käyttöiäksi luvataan parhaimmillaan jopa 100 000 tuntia.
– Me laskimme varman päälle ledien kestävän 30 000 tuntia. Vanhojen
hehkulampun käyttöikä on 1 000–1 500 tuntia. Onhan se ero valtava. Vasta käyttö tietysti kertoo, kuinka ledit kestävät, Kosola tuumii.
Hän sanoo lamppuja poltettavan kirkoissa keskimäärin 8–10 tuntia vuorokaudessa. Tuomiokirkon valojen lasketaan olevan päällä 12 tuntia vuorokaudessa, koska kirkko on niin kovassa käytössä.
Tämän laskukaavan mukaan ledit alkavat sammua ehkä 7–8 vuoden kuluttua.
Kosola alleviivaa vaihtotyössä kahta seikkaa.
– Muutos kannattaa tehdä silloin, kun valaisinremontti olisi muutenkin edessä, tai kun kirkossa tehdään peruskorjausta.
Kosola sanoo, että Turussa kirkoissa oli käytössä hyvin vanhoja valaisimia, joihin ei enää tahtonut saada polttimoita muista varaosista puhumattakaan.
– Vaihdoimme esimerkiksi 300 watin halogeenipolttimot 35 watin ledeihin. Löysimme ratkaisun, jossa uusi poltin meni vanhaan valaisimeen. Vain Pallivahan hyvin vanhat valaisimet vaihdettiin entisen kaltaisiin.
Hän sanoo, että halogeeni- tai hehkulamppujen tuottama lämpö ei merkitse kirkkojen lämmityksen kannalta mitään. Parempi vain, jos ledit eivät kuumene niin paljon.
– Kivikirkoissa varastoituu kesän aikana rakenteisiin lämpöä, joten syksyn mittaan kirkot ovat pitkään riittävän lämpimiä. Yleisesti ajatellen on ennemminkin tarve laskea kirkkojen lämpötilaa talvisaikaan, Kosola lisää.
Valaisimista on tehty paljon tutkimuksia, joissa selvitetään lamppujen hinta, sähkönkulutus, kestoikä, värilämpö ja valotehokkuus verrattuna käytettyyn wattimäärään sekä kokonaisedullisuus.
Kaikissa kategorioissa ledi vie voiton niin hehku- kuin halogeenilampuista ja energialampuistakin.
Lue Turun tuomiokirkon sähkölasku putosi 80 prosenttia
Ilmoita asiavirheestä