Israelin siirtokuntahallintoa vastaan suunnattujen boikottikampanjoiden mustamaalaaminen kertoo pelosta niiden tehoa kohtaan, kirjoittaa politiikan tutkija Timo R. Stewart. Hän ottaa The Ulkopolitist -verkkolehden blogissa kantaa Helsingin seurakuntien Kirkko ja kaupunki -lehden artikkeliin, joka käsitteli Kirkon Ulkomaanavun organisoimaa EAPPI-toimintaa.
Stewartin mukaan boikotit havaittiin tehokkaaksi vaikuttamisen muodoksi Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaa vastaan, ja kampanjaa vastustavat tahot pelkäävät saman tapahtuvan Israelissa.
Suomessa Kirkon Ulkomaanavun organisoima kansainvälinen EAPPI-toiminta tarkkailee palestiinalaisalueilla tapahtuvia ihmisoikeusrikoksia. Kirkko ja kaupungin mukaan EAPPI tukee Kairos-Palestiina-julistuksen tukemaa BDS-boikottiohjelmaa, jonka päätukijaa puolestaan ovat tukeneet myös terroristijärjestöt.
Stewartin mukaan se, että kaksi tahoa tukee samaa väkivallattoman vastarinnan muotoa, ei vielä kytke niitä toisiinsa.
– Toisin sanoen monet kirkolliset tahot pitävät boikottia hyvänä keinona Israelin miehityspolitiikan muuttamiseen ja jotkut terrorijärjestöt ajattelevat samoin. Tässä koko kytkös, Stewart kirjoittaa.
– Boikotissa on kyse vaikuttamisesta siihen, minkä asian tukemiseen omat rahansa, verorahansa ja näistä kiinnostuneiden yritysten rahat käytetään. Se on väkivallatonta, se on avointa, se on demokraattista.
Boikottikampanjassa on Stewartin mukaan lopulta kyse vain vaatimuksesta lopettaa palestiinalaisalueitten miehitys. Samaa on vaatinut kansainvälinen yhteisö jo lähes puolen vuosisadan ajan.
Lue Timo Stewartin blogi täältä.
Lue myös: Kirkon Ulkomaanapu: Syytökset EAPPI:n yhteydestä terrorismiin kaukaa haettuja
Kirkko ja kaupunki: EAPPI-ohjelman puolueettomuus kyseenalainen
Ilmoita asiavirheestä