Mikko Sihvonen. Käytännössä tunnustukselliset ohjelmat ovat tv:stä kadonneet. Uskontoaiheiset ohjelmat muistuttavat Sihvosen mukaan julkisten tilojen moniuskontoisia hiljentymishuoneita. Ne ovat avoinna kaikille, mutta eivät lopulta palvele ketään.
– Uskontoihin liittyvää ohjelmaa tehdään, mutta se ei ole luonteeltaan tunnustuksellista. Esimerkiksi BBC tekee uskonnollista ohjelmaa, jossa ei ole uskontoa. Kantaaottamista pelätään, ja yritetään tehdä ohjelmista sellaisia, jotka palvelevat kaikkia. Esimerkiksi jumalanpalveluksia ei enää säännöllisesti televisiosta lähetetä, Sihvonen sanoo Kotimaa24:n haastattelussa.
Muutoksen taustalla on hänen mukaansa tv-alan murros, jossa keskitytään mahdollisimman suuriin yleisömäärin.
– Isot yleisöt tuovat rahaa osakkeenomistajille ja televisiosta tulee tiedotusvälineen sijaan viihdeboksi. Väittäisin, että uskonnolliset ohjelmat ovat tässä maassa kaikkein päähänpotkituin ohjelmatyyppi, Sihvonen sanoo.
Ohjelmien alasajo sai Britanniassa lopullisen sysäyksensä lainmuutoksesta, joka salli yhtiöiden itse päättää julkisen palvelun velvoitteen edellyttämien uskonnollisten ohjelmien määrästä. Lähettämättä jättämisestä ei määrätty sanktioita.
Sihvonen ei usko yhtiöiden väitettä, jonka mukaan tunnustuksellisilla ohjelmilla ei olisi katsojia.
– Heikko resurssointi ja huonot lähetysajat ovat syöneet katsojat. Tämä on tehty tv-yhtiöiden puolelta tietoisesti.
Ilmoita asiavirheestä