Tutkija: Jytky kertoo kansan jakautumisesta

Perussuomalaisten historiallinen vaalivoitto kertoo kansan jakautumisesta, sanoo politiikan tutkija Rauli Mickelsson.  – Kysymyksessä on globalisaation aiheuttama turbulenssi, joka on tuttua myös muualta Euroopasta, Mickelsson sanoo.

Perussuomalaisten vastaus ylikansallisten markkinoiden ja kasvaneiden siirtolaismäärien aiheuttamin ongelmiin on Mickelssonin mukaan kansallisen kertomuksen korostaminen.

– He lähtevät siitä, että on olemassa kansallinen selviytymistarina, jossa Suomi on saavuttanut asemansa omalla tarmollaan. Puolue on selvästi kansallinen ja korostaa jatkuvasti suomalaisuutta ja suomenmielisyyttä, joka menee joillakin muukalaisvihamielisyyden puolelle.

Mickelssonin mukaan perussuomalaiset voi nähdä osana eurooppalaista oikeistopopulismin aaltoa. Vaikka puolue lähenee talouskysymyksissä vasemmistoa, sekin versoo hänen mukaansa kansallisuuskorostuksesta.

– Perussuomalaiset edustavat hyvinvointisovinismia, jossa ajatellaan, että meillä ei ole Suomessa varaa maksaa muiden elättämisestä. Hyvinvointisovinismi on sovinismia sanan alkuperäisessä merkityksessä ja tarkoittaa äärimmäistä isänmaallisuutta, jossa oma kansa tulee ensin.

Puheviestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan kansallisuuskorostus on vahvasti läsnä Perussuomalaisten puolueohjelmassa, mutta puheenjohtaja Timo Soinin puheissa nationalismia on kuultu vähemmän.

– Ehkä on ajateltu, että se ei ole kaikken vetoavin asia suhteessa äänestäjiin, Isotalus sanoo.

Hän näkee vaalivoiton taustalla Soinin henkilön, jonka ympärille puolue on kasvanut monien karismaattisesti johdettujen eurooppalaisten populistipuolueiden tavoin.

– Timo Soini ja hänen retoriikkansa on ollut yksi selittäjä tässä. Kannatus on lähtenyt nousuun osittain puhumalla.

Rauli Mickelssonin mukaan vaalivoitto kertoo myös miehen kriisistä. Hän näkee Perussuomalaiset ennen kaikkea miesten puolueena, jossa naiset ovat vähemmistössä. Puolueen 39 valitusta ehdokkaasta vain 11 on naisia.

Mickelssonin mukaan puolueen menestys kielii myös kansan jakautumisesta ja yhteiskunnan turbulenssista.

– Kun puolueet ovat toimineet laiskasti kansan parissa, mikä tahansa uusi porukka, joka edustaa toivoa pääsee esiin. Kyseessä on karismaattinen liike.

Mickelsson povaa hallitusneuvotteluihin hankaluuksia erityisesti EU-kysymyksissä.

– EU:n kriisirahastoasiassa Spd ja Kokoomus ovat aika samalla viivalla ja Perussuomalaiset eri linjoilla. Joku joutuu antamaan periksi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaavalin synodi valitsi Ari Norron Vuoden pastoriksi
Seuraava artikkeliVikström: Nämä olivat turvattomien ihmisten vaalit

Ei näytettäviä viestejä