Julkisen keskustelun tasolla kirkko on aina moniääninen, kirjoittaa väitöskirjaa valmisteleva kirkkoherra Tuomas Hynynen Sosiaalietiikka.fi-sivun blogissa. Kirjoitus liittyy viimeaikaiseen keskusteluun avioliittokäsityksestä.
Hynynen pohtii blogikirjoituksessaan jännitettä ”kirkon virallisen kannan” ja yleisemmin yhteisöjen kannanmuodostuksen välillä: ”Keskustelun tasolla kirkon kanta näyttäytyy hyvin ristiriitaisena yksittäisten työntekijöiden, herätysliikkeiden ja muiden toimijoiden ilmaistessa erilaisia näkemyksiään.”
Hynynen kirjoittaa, että kirkon kanta samaa sukupuolta oleviin pareihin on pääosin hyväksyvä, mutta samaan aikaan kirkko haluaa tehdä selkeän eron heteroavioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen välillä.
”Tulevaisuudessa [kirkon] kanta voi muuttua sekä säädösten, kannanottojen, keskustelun että toiminnan tasoilla. Säädökset ja kannanotot laatii pieni edustuksellinen joukko, usein äänestämällä. Toiminnan tasolla uudet toimintamuodot tai rajojen kokeilu voi luoda muutospaineita säädösten tasolle. Pappi voi esimerkiksi kokeilla, aiheuttaako rekisteröidyn parisuhteen siunaaminen sanktioita tuomiokapitulin taholta, vai osoittaako kapituli ’hiljaista hyväksyntää’.
Hynynen muistuttaa, että yhteisön kanta muodostuu sääntöjen, kannanottojen, toiminnan ja keskustelun tasoilla.
”Yhteisön kanta eri tasoilla voi olla keskenään ristiriitainen ja moniääninen.”
Lue Lopen kirkkoherran Tuomas Hynysen blogikirjoitus Mistä yhteisön kanta muodostuu?
Ilmoita asiavirheestä