Ville Jalovaara katsoo, että Kirkonkellari-verkkolehdessä kirjoittava teologian tohtori Kari Kuula on tehnyt oikean suuntaisen analyysin väittäessään, että vanhoillislestadiolainen liike on lähempänä lahkoa kuin kirkon herätysliikettä.
– Minusta siinä on lahkon tunnusmerkkejä, että vanhoillislestadiolainen liike on eristäytynyt muusta kirkosta, eikä ole pyrkinyt vaikuttamaan ja viestimään ulospäin, Jalovaara puntaroi.
Jalovaara katsoo, että kirkon ongelmiin aktiivisesti tarttuneen arkkipiispa Mikko Juvan viitoittama tie velvoittaa selvittämään kirkon ja vanhoillislestadiolaisuuden välit. Saatuaan aikoinaan yhteydenottoja muun muassa hoitokokousten saralta Juva pyrki toimikaudellaan (1978-82) keskustelemalla liikkeen johdon kanssa kasvokkain ja julkisuuden kautta.
Juvan neuvottelut arkkipiispan ja vanhoillislestadiolaisten johtajien kesken eivät Jalovaaran mukaan johtaneet suurin tuloksiin. Lestadiolaiset eivät tuolloin halunneet asioihinsa puututtavan ja vetosivat muun muassa uskonnonvapauteen.
– Hyväksikäyttötapauksia lukuun ottamatta, esimerkiksi seurakuntaopin ja hoitokokousten osalta tuntuu, että samat asiat ovat nyt esillä kuin noin 30 vuotta sitten. Keskustelut jäivät silloin paikoilleen.
Jalovaara muistelee, että ratkaisuyrityksiä piispakunnassa on toki asiassa ollut myöhemminkin mutta vailla mainittavaa menestystä. Hän katsoo, että monet keskeiset kysymykset odottavat vielä vastausta. Hän pitää nykytilannetta kestämättömänä ja ratkaisua ei hänestä pidä lykätä.
– Pidän hyvin erikoisena tietoa, ettei liikkeen johto aio pyytää anteeksi. Voiko kirkon piirissä vaikuttava liike toimia omien sääntöjensä mukaan? Minusta väärinkäytösten jälkeen on selvä, että kirkon ja vanhoillislestadiolaisen liikkeen välit on pakko selvittää, mutten oikein osaa sanoa millä menetelmällä se tulisi tehdä.
Syyksi siihen, ettei kirkon johto ole halunnut kunnolla selvittää välejään vanhoillislestadiolaisen liikkeeseen Jalovaara arvelee, että liike ei viesti aktiivisesti ulospäin erilaista esimerkiksi seurakuntaopillista käsitystään, vaan on halunnut toimia sisäänpäinkääntynesti.
Jalovaara kirjoitti aiheesta myös 24. toukokuuta ilmestyneen Kotimaa-lehden Mielipiteet-osastolla.
Kotimaa24 pyysi arkkipiispa Kari Mäkiseltä kommenttia Kotimaa-lehden hoitokokousjuttuun. Mäkinen totesi seuraavansa keskustelua ja pitävänsä tarpeellisena, että sitä käydään, mutta ei halunnut kommentoida sitä enempää. Kotimaa24 kysyi kommenttia myös kirkollisista asioista vastaavalta sisäministeri Päivi Räsäseltä, joka kieltäytyi kommentoimasta kiireisiinsä vedoten.
Ilmoita asiavirheestä