Teemu Taira kritisoi blogissaan perusteilla olevista uskonnollisista yhdyskunnista lausunnon antavan asiantuntijalautakunnan kokoonpanoa. ”Ei ole ihme, jos ihmisille syntyy mielikuva, että kirkko päättää, mikä yhdistys kelpaa rekisteröidyksi uskonnolliseksi yhteisöksi”, Taira kirjoittaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriössä olevan asiantuntijalautakunnan jäsenet on nimennyt kirkollisista asioista vastaava ministeri Päivi Räsänen (kd.).
Taira nostaa blogikirjoituksessaan tikun nokkaan Karhun kansa -nimisen suomenuskoa harjoittavan uskonnollisen yhdyskunnan, joka hakee rekisteröintiä. Tairan mukaan Patentti- ja rekisterihallitus olisi lausunut, ettei siitä tule uskonnollista yhdyskuntaa. Tosiasiassa asiantuntijalautakunta on 22.10. lausunnossaan arvioinut muun muassa, että yhdyskunnan yhdyskuntajärjestyksestä puuttuvat riittävät säännökset uskonnonvapauslain mukaisesta tarkoituksesta ja toimintamuodoista. Asiantuntijalausunnossa ilmenneiden puutteiden vuoksi Patentti- ja rekisterihallituksesta on lähetetty korjauskehotus Karhun kansalle viitaten asiantuntijalausunnon huomioihin.
Taira kiinnittää kirjoituksessaan huomiota asiantuntijalautakunnan kokoonpanoon: Pirkko Ignatius, Hanna Salomäki ja Raimo Savolainen. ”Lautakunnan puheenjohtaja Ignatius on hallintoneuvos, joka on toiminut myös Kirkolliskokouksen lainoppineena asiantuntijana. Salomäki on Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja ja hän edusti ymmärtääkseni uskonnon asiantuntemusta. Dosentti Savolainen oli ilmeisesti lautakunnassa edustamassa yhteiskunnallista asiantuntemusta, mutta hänet tunnetaan myös Suomen Luther-säätiön hallituksen puheenjohtajana. Itse Luther-säätiötä pidetään konservatiivisena puhdistusliikkeenä, joka vastustaa kirkon maallistumista eikä hyväksy naispappeutta”, Taira kirjoittaa.
Hän sanoo, etteivät kenenkään sitoumukset ja arvot eivät automaattisesti estä toimimasta tällaisessa tehtävässä eikä ole näyttöä, että juuri uskonnolliset tai paremminkin kirkolliset kytkökset olisivat vaikuttaneet lausunnon sisältöön.
Taira kuitenkin katsoo, että asiantuntijoilla ei ole esimerkiksi tutkimuksellista osaamista hakijana olevasta yhteisöstä tai uskonnoksi luokittamisen prosesseista.
”Lisäksi tässä tapauksessa asiantuntijoilla on kohtuullisen selvät yhteydet maan valtakirkkoon, joka on periaatteessa vain yksi yhteisö muiden joukossa (joskin valtakirkolla on laissa määritelty erityisasema). Ei ole ihme, jos ihmisille syntyy mielikuva, että kirkko päättää, mikä yhdistys kelpaa rekisteröidyksi uskonnolliseksi yhteisöksi.”
Taira kuitenkin korostaa, ettei kritisoi lautakunnan jäseniä. Hän haluaa nostaa esiin kysymyksen siitä, miltä tällainen valikointi näyttää ulospäin. ”Osa valikoituu sinne, koska he ovat aktiivisia toimijoita kirkossa. He eivät ole lautakunnassa ainoastaan muiden erityisominaisuuksiensa vuoksi (paitsi ehkä oikeusoppineet). Kirkossa toimiminen ei siis näytä olevan yhdentekevää valikoitumisen kannalta.”
Mikä asiantuntijalautakunta?
Opetusministeriö asettaa neljän vuoden toimikaudeksi ministeriön yhteydessä toimivan asiantuntijalautakunnan, jonka tehtävänä on antaa Patentti- ja rekisterihallitukselle lausunto siitä, ovatko uskonnollisen yhdyskunnan tarkoitus ja toimintamuodot 7 §:n mukaisia. Patentti- ja rekisterihallituksen tulee ennen rekisteröimistä pyytää edellä tarkoitettu lausunto uskonnollisen yhdyskunnan perustamisilmoituksesta, yhdyskunnan tarkoitusta ja toimintamuotoja koskevasta muutosilmoituksesta sekä vastaavista ennakkotarkastushakemuksista.
Lautakunnassa on kolme jäsentä. Jäsenistä yhden tulee edustaa uskontojen, yhden yhteiskunnallista ja yhden oikeudellista asiantuntemusta. Lautakunnan sihteerinä ja esittelijänä toimii opetusministeriön nimeämä virkamies. Lautakunta voi kuulla ulkopuolisia asiantuntijoita ja pyytää asianomaiselta yhdyskunnalta asian selvittämisen kannalta tarpeellisia selvityksiä.
Tällä hetkellä uskontojen asiantuntemusta edustaa Kirkon tutkimuskeskuksen vt. johtaja Hanna Salomäki, yhteiskunnallista asiantuntemusta VTT, dosentti Raimo Savolainen ja oikeudellista asiantuntemusta lautakunnan puheenjohtaja, hallintoneuvos Pirkko Ignatius.
Lue myös: Ministeri Räsänen ja virkamiehet kiistävät Teemu Tairan kritiikin
Ilmoita asiavirheestä