Poliittista retoriikkaa tutkineen Laura Parkkisen mielestä Sauli Niinistö viljelee puheissaan uskonnollista retoriikkaa, tosin edellisiä vaaleja vähemmän. Pekka Haaviston virkamiesmäisyydessä on yhtymäkohtia arkkipiispa Kari Mäkisen esiintymistapaan.
Timo Soinin vihjausten taustalla, että hän äänestäisi toisella kierroksella Haavistoa, Turun yliopistossa työskentelevä populismitutkija Parkkinen näkee piiloviestin, jolla osoitetaan puoluetta piinanneet rasismisyytökset vääriksi. Tosin Soini on viimeisimpinä kantanaan ilmoittanut, ettei hän kerro, ketä äänestää.
Presidentinvaalien toiselta kierrokselta tippunut Soini on joka tapauksessa onnistunut varastamaan median huomion ennakoimalla tulevaa äänestyskäyttäytymistään.
– Tämä on nerokasta Soinilta. Tällä lausunnolla hän lähettää piiloviestin, ettei hänen puolueensa ole rasistinen. Haaviston taustalla olevat vihreäthän on maahanmuuttajamyönteinen puolue.
Lisäksi Niinistön avoin kannattaminen saattaisi Parkkisen mukaan vahvistaa väitteitä, että Soini juoksee vallan perässä. Soinin yllättävinä pidetyt viittaukset hänen äänestyskäyttäytymisestään vahvistavat myös käsitystä, ettei Soinia käskytetä.
Nousevatko uskonnolliset kysymykset toisella kierroksella esiin?
– Ilman muuta uskonnosta puhutaan. Viime vuosinahan poliittiseen puheeseen on tullut lisää pappeja muistuttavaa retoriikkaa. Niinistö käyttää paljon uskomiseen liittyvää sanastoa, tosin nyt vähemmän kuin ensimmäisessä kampanjassaan.
Vaikka Haavisto, toisin kuin Niinistö, ei kuulu kirkkoon Parkkinen näkee, että Haaviston puheissa heijastuvat humaanit arvot, jotka ovat paljolti yhteisiä perinteisten kristillisten arvojen kanssa.
– Tässä mielessä hänen virkamiesmäisyydessä on jotain samaa kuin arkkipiispa Kari Mäkisessä, tutkija arvioi Haavistoa.
Tutkijan mukaan Niinistö puolestaan osaa hyödyntää Amerikassakin nähtyä karismaattista ”me uskomme” -retoriikkaa, jossa koko kansakuntaa kerätään ehdokkaan ajatusten taakse.
Presidentinvaalin toisella kierroksella politiikan tutkija Parkkinen uskoo Niinistön pyrkivän puheissaan esittelemään sosiaalista välittämistä ja pehmeämpää puoltaan esimerkiksi ympäristökysymysten kautta. Parkkisen mielestä muita Niinistön pesäeroa Haavistoon mahdollisesti tuovia teemoja voisivat olla esimerkiksi sotaveteraaneihin ja puolustuspolitiikkaan liittyvät kysymykset. Haavisto on suorittanut siviilipalveluksen.
Haaviston puheiden hän uskoo toisaalta kehittyvän osoittamaan diplomaattisuuden lisäksi korostetusti jämäkkyyttä ja päätöksentekokykyä. Parkkinen katsoo, että menestyäkseen Haavisto joutuu pitämään etäisyyttä puolueensa idealistisempaan siipeen. Tämä on erityisen tärkeää, jos Haavisto mielii saada perinteisesti vihreitä vieroksuvia kannattajikseen, sillä Paavo Väyrystä äänestäneet siirtynevät todennäköisimmin Niinistön taakse.
Ilmoita asiavirheestä