Uskonto voi olla kaksiteräinen miekka väkivallasta ja traumasta toipuville naisille. Näin väittävät Kirkkojen maailmanneuvoston Ekumeenisessa keskuksessa Genevessä vierailleet teologian tohtorit Susan St. Ville ja Zilka Spahic Siljak, jotka tutkivat naisten selviytymistä trauman jälkeen.
Heidän mukaansa uskonnon rooli ja vaikutus ihmisten elämässä riippuu vahvasti kontekstista. Esimerkiksi sosialismista toipuvissa Itä-Euroopan maissa ja Bosnian sodan aikana uskonnolliset instituutioista ja kirkoista ei ollut naisille apua.
– Uskonto ei auta, jos se on politisoitu tai manipuloitu nationalismin välineeksi. Mutta henkilökohtaisesta uskosta on väkivallan uhriksi joutuneille naisille apua traumasta selviytymisessä ja elämän jälleenrakennuksessa, Zilka Spahic Siljak sanoo.
Siljakin mukaan institutionaalinen välinpitämättömyys on monissa tapauksissa ajanut naisia perustamaan uskonnollisia organisaatioita. Esimerkiksi Ugandassa uskonnolliset naiset ovat 20 sotavuoden jälkeen aloittaneet toimintamuotoja, joissa naiset saavat neuvoja ja tukea elämään.
Lue lisää KMN:n nettisivuilta.
Ilmoita asiavirheestä