Ateisteja epäillään useammin pahoista teoista kuin kristittyjä, muslimeja, hinduja tai buddhalaisia. Näin ajattelevat myös ateistit itse, selviää tuoreesta tutkimuksesta, josta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.
Tutkimuksen mukaan monet pitävät maallistuvassa maailmassa edelleen kiinni näkemyksestä, jonka mukaan ihmiset tekevät pahoja tekoja, elleivät he pelkää kaiken näkevien jumaluuksien rangaistusta. Tutkimuksen johtopäätöksenä on, että ”ympäri maailmaa uskonnollista uskoa pidetään intuitiivisesti tarpeellisena turvana houkutuksesta moraalittomaan käytökseen”.
Tutkijat kirjoittivat tuloksistaan tiedejulkaisu
Nature Human Behaviourissa
. Heidän mukaansa moni pitää ateisteja eettiseltä vakaumukseltaan potentiaalisesti turmeltuneina ja vaarallisina.
Tutkimuksessa selvitettiin yli 3 000 vastaajan asenteita 13 maasta. Mukana oli vastaajia Kiinan ja Hollannin kaltaisista maallistuneista maista sekä uskonnollisista maista, kuten Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Intia. Mukana oli myös Suomi.
Tutkimukseen osallistuneille annettiin sepitetty kuvaus pahantekijästä, joka kidutti lapsena eläimiä ja josta kasvaa opettaja, joka tappaa raa’asti viisi koditonta. Joka toiselta osallistujalta kysyttiin, kuinka todennäköistä on, että tekijä on uskonnollinen ja joka toiselta, kuinka todennäköisesti hän on ateisti. Tutkijoiden mukaan oli kaksi kertaa todennäköisempää, että tappajaa pidettiin ateistina.
– On pysäyttävää, että jopa ateisteilla on sama alitajuinen antiateistinen ennakkokäsitys, sanoo yksi tutkijaryhmän jäsenistä, psykologian professori Will Gervais Kentuckyn yliopistosta The Guardianille.
– Epäilen tämän tulevan vallitsevista, hyvin syvälle juurtuneista, uskontoon myönteisesti suhtautuvista normeista. Jopa hyvin maallistuneissa paikoissa ihmiset alitajuisesti pitävät kiinni uskomuksesta, jonka mukaan uskonto on moraalin lähde.
Vain maallistuneissa Suomessa ja Uudessa-Seelannissa ei havaittu samaa ateisminvastaista ennakkoluuloa, tutkijaryhmä toteaa.
Epäluottamus ateisteja kohtaan oli ”hyvin vahvaa uskonnollisimmissa valtioissa, kuten Yhdysvalloissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Intiassa”, ja matalaa maallistuneemmissa maissa, Gervais sanoi.
Kuva: Olli Seppälä. Vapaa-ajattelijoiden mainoskampanja herätti kohun kesällä 2009.
Ilmoita asiavirheestä