Uskonnolliset ja hengelliset kokemukset aktivoivat aivojen palkitsemisjärjestelmää samantapaisesti kuin rakkaus, seksi, uhkapelit ja musiikki. Näin kertovat tutkimustuloksistaan yhdysvaltalaisen Utahin yliopiston tutkijat tiedotteessaan. Palkitsemisjärjestelmän tehtävänä on muun muassa tuottaa mielihyvää.
Tutkimus julkaistiin Social Neuroscience -lehdessä marraskuun lopussa. Siitä uutisoi myös Helsingin Sanomat
.
– Alamme vasta ymmärtää, miten aivot osallistuvat kokemuksiin, joita uskovat tulkitsevat hengellisiksi, pyhiksi tai transsendenteiksi, sanoo tutkimusryhmän jäsen Jeff Anderson.
– Viime vuosina aivojen kuvantamisteknologia on kehittynyt tavoilla, jotka antavat meidän lähestyä vuosituhansia mietityttäneitä kysymyksiä.
Tutkijat selvittivät, miten 19 nuorta aikuista mormonia reagoivat erilaisiin uskontoonsa liittyviin audiovisuaalisiin katkelmiin. Heidän tuli ilmoittaa nappia painamalla, milloin he tuntevat voimakkaimmillaan pyhän kokemuksen.
Tutkimuksen mukaan kokemus oli voimakkaimmillaan 1–3 sekuntia ennen napin painamista. Sen aikana koehenkilöiden syke kiihtyi ja hengitys syveni. Palkitsemisjärjestelmän lisäksi heidän aivoissaan aktivoituivat alueet, jotka liittyvät arviointiin, arvottamiseen ja moraaliseen järkeilyyn. Samalla aktivoituivat ne aivojen alueet, jotka liittyvät keskittymiseen.
Vielä ei voida sanoa, miten muiden uskontojen jäsenet reagoisivat vastaavissa oloissa, tutkijat kertovat. Heidän mukaansa muissa tutkimuksissa on viitteitä siitä, että itäisten uskontojen meditaatio ja pohdiskelu vaikuttaisivat aivoihin eri tavoin.
Lue myös:
Professori: Hengellisyys tärkeä osa saattohoitoa
Metatutkimus: Uskonnollisuus on hyväksi mielenterveydelle
Tutkimus: Uskonnottomuus ei hävitä moraalia
Ilmoita asiavirheestä