Tutkimus: Hyvät suhteet vanhempiin suojaavat masennukselta

Vanhemmilla on suuri merkitys nuoren hyvinvoinnille ja myöhemmälle elämälle niin hyvässä kuin pahassakin. Hyvät suhteet vanhempiin suojaavat nuorta myöhemmältä masennukselta, kun taas lapsuudessa koettu vanhempien avioero saattaa ennustaa vaikeuksia ihmis- ja parisuhteissa.

Lapsuudessa koettu vanhempien avioero voi lisätä myös psyykkisiä ongelmia ja vaikuttaa nuoren koulutus- ja ammattiuraan sekä terveystottumuksiin.

Vanhempien avioeron kokeneilla nuorilla on ehjissä perheissä kasvaneita nuoria useammin matala sosioekonominen asema myöhemmin elämässä ja epäterveellisemmät terveystottumukset. Vanhempien matala sosioekonominen asema voi vaikuttaa myös nuorten kouluttautumiseen niin, että näillä nuorilla on alempi koulutustaso aikuisuudessa.

Muun muassa tällaisia tuloksia saatiin tamperelaisnuoria koskeneesta 26 vuotta kestäneestä seurantatutkimuksesta. Tutkimuksessa on selvitetty pääosin vuonna 1967 syntyneiden noin 2 200 tamperelaisnuoren elämänkulkua sekä mielenterveyden ja hyvinvoinnin riski- ja suojaavia tekijöitä 16-, 22-, 32- ja 42-vuotiaina. Tutkimus alkoi vuonna 1983 ja viimeisin aineisto kerättiin vuonna 2009.

Tutkimuksessa havaittiin, että lapsuuden kasvuolosuhteet, nuoruusiän elämäntavat ja kokemukset eivät yksinomaan määrää nuoren tulevaisuutta. Sosiaaliset suhteet ja henkilökohtaiset voimavarat vahvistavat hyvinvointia. Niinpä esimerkiksi hyvät suhteet vanhempiin, hyvä itsetunto ja seurustelusuhde suojasivat nuorta myöhemmältä masennukselta ja paransivat myös parisuhteen laatua aikuisuudessa.

Lähes kolme vuosikymmentä jatkunut seurantutkimus osoittaa, että valtaosa nuorista selviytyi elämässään ja elämään liittyvistä erilaisista haasteista hyvin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUkkoetana – elävä anturi
Seuraava artikkeliKirkon vapaaehtoisia myös oppilaitostyöhön

Ei näytettäviä viestejä