Pappeja kutsutaan joskus kuoleman ammattilaisiksi. He kohtaavat surevia omaisia ja siunaavat vainajia hautaan. Kaikki papit eivät kuitenkaan suhtaudu kuolemaan luontevasti tai myönteisesti, vaan heillä on siihen liittyviä pelkoja. Naispuolisilla papeilla näitä pelkoja on enemmän kuin miehillä.
Papit ja muut teologit sekä kanttorit pelkäävät kuitenkin kansainvälisessä vertailussa kuolemaa vähemmän kuin esimeriksi sairaanhoitajat, jotka joutuvat niin ikään kohtaamaan kuoleman kysymyksiä työssään.
Tiedot perustuvat Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professorin Kati Tervo-Niemelän tutkimukseen Kutsumuksen imu ja työn todellisuus (Kirkon tutkimuskeskus), jonka tutkimusraportti julkistettiin eilen tiistaina.
Tutkimuksen aineisto on peräisin kyselystä, joka tehtiin alkuvuonna 2018 AKI:n eli Kirkon Akateemisten työelämässä oleville jäsenille. Vastaajia oli kaikkiaan 858, joista 685 Suomen kirkon pappisliiton jäseniä, 173 Suomen Kanttori-urkuriliiton jäseniä ja 10 Suomen teologiliiton jäseniä. Kotimaa24 kertoi kyselyn tuloksista laajemmin jo viime keväänä. Jutun voi lukea täältä.
Tutkimuksen mukaan suhtautumisella kuolemaan on selkeä yhteys työhyvinvointiin kirkon työssä. Papit, kanttorit ja muut teologit, jotka eivät pelkää kuolemaa ja jotka suhtautuvat siihen luonnollisena osana elämää, näyttävät Tervo- Niemelän mukaan voivan työssään paremmin kuin ne, joiden suhde kuolemaan on toisenlainen.
Tutkimuksesta selviää myös, että mitä enemmän yksilö pelkää kuolemaa, sitä taipuvaisempi hän on uupumaan ja kyynistymään kirkon työssä sekä kokemaan ammatillisen tehokkuuden laskua. Niin ikään kuolemanpelko liittyy heikentyneeseen tarmokkuuden ja omistautumisen kokemukseen työssä.
Tervo-Niemelä toteaakin, että tutkimuksen perusteella on ilmeistä, että kirkon työssä luonteva suhtautuminen kuolemaan on yksi keskeinen ammatillisen osaamisen tekijä ja toisaalta myös voimavara työssä.
Tutkimukseen voi tutustua kokonaisuudessaan täällä.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös
AKI-liittojen kyselytutkimus: Kanttorit voivat pahoin, ja naisten johtajuus saa tukea vain naisilta
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.