Tutkimuskeskus: Protestanttien osuus on laskenut roimasti Lutherin kotimaassa Saksassa

Protestanttien määrä on pienentynyt merkittävästi reformaattori Martti Lutherin kotimaassa Saksassa. Asiasta uutisoi yhdysvaltalainen tutkimuskeskus Pew Research Center.

Pew’n hiljattain tehdyssä selvityksessä tiedusteltiin saksalaisilta täysi-ikäisiltä, mikä on heidän uskonnollinen vakaumuksensa. Vakaumus ei itsestään selvästi ole yhtäpitävä sen kanssa, mihin uskonnolliseen yhdyskuntaan vastaaja kuuluu. Vastaajista 33 prosenttia kertoi saaneensa protestanttisen kasvatuksen, ja 28 prosenttia kertoi olevansa protestantteja. Katolilaisista vastaavat luvut olivat 45 prosenttia ja 43 prosenttia.

Molemmista ryhmistä suunnilleen yhtä suuri osuus rukoilee päivittäen ja uskoo Jumalaan ehdottomalla varmuudella. Sen sijaan protestantit ovat katolilaisia taipuvaisempia uskomaan esimerkiksi astrologiaan. Siihen uskoo joka kolmas protestantti ja alle joka neljäs katolilainen. Noin neljännes protestanteista ja kuudennes katolilaisista luottaa horoskooppeihin, tarot-kortteihin tai ennustajiin.

Tutkimuskeskus Pew viittaa myös Münsterin yliopiston uskonnon ja sosiologian tutkijoiden Detlef Pollackin ja Olaf Müllerin tietoihin. 1950-luvun Saksoissa protestantteja oli väestöstä 59 prosenttia, katolilaisia 37 prosenttia ja uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomia alle neljä prosenttia. Vuonna 2010 kuhunkin kolmesta ryhmästä kuului noin 30 prosenttia väestöstä. 60 vuodessa protestanttien suhteellinen osuus siis puolittui ja katolilaisten määrä pieneni seitsemän prosenttiyksikköä. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien määrä kasvoi selvästi.

Kirkkoihin ja uskontoihin kuuluvien osuudet ovat muuttuneet eri tavoin Länsi- ja Itä-Saksassa. Vuonna 1949 perustetussa ja vuonna 1990 Länsi-Saksaan yhdistyneessä Itä-Saksassa tuettiin valtioateismia, joten aiemmin protestanttinen maa muuttui ajan saatossa uskonnottomaksi. Nykyäänkin Itä-Saksan alueella uskonnottomien määrä on suurempi kuin Länsi-Saksassa. Sen sijaan Länsi-Saksassa etenkin katolilaiset ovat pitäneet pintansa, vaikka yhteiskunta onkin maallistunut.

Kuva: Olli Seppälä. Martti Luther Saksan kirkkopäivillä 2015.

Lue myös:

Kysely: Muualla Euroopassa aktiivikristityt vastustavat maahanmuuttoa – Suomi on poikkeus

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRekisteröityjen katolilaisten lukumäärä Suomessa jatkaa tasaista kasvuaan – jo yli 15 000 jäsentä
Seuraava artikkeli1,5 miljardilla ihmisellä ei ole koko Raamattua omalla kielellään

Ei näytettäviä viestejä