Tutkimuskeskus: Suomessa ikä ei vaikuta uskonnollisuuteen vaan siihen, kuuluuko uskonnolliseen yhteisöön

Huomattavassa osassa maailman maita nuoret aikuiset ovat vähemmän uskonnollisia kuin heidän vanhempansa. Tieto selviää yhdysvaltalaisen tutkimuskeskuksen Pew Research Centerin selvityksestä.

Esimerkiksi alle 40-vuotiaat aikuiset pitivät heitä vanhempia harvemmin uskontoa erittäin tärkeänä asiana elämässään. Näin ajatteli moni teollistuneissa maissa, kuten Kanadassa, Japanissa ja Sveitsissä, mutta myös kehittyvissä maissa, kuten Iranissa ja Nigeriassa. Tällaisia maita oli selvityksen 106 valtiosta 46.

Ajattelutapa ei ole kuitenkaan universaali. Selvityksen maista 58:ssa ikä ei vaikuttanut merkittävästi siihen, kuinka tärkeänä uskontoa pitää. Tällaisia maita olivat muun muassa Suomi ja muut Pohjoismaat, Venäjä, Britannia, Brasilia ja Australia.

Kahdessa maassa nuoret pitivät uskontoa tärkeämpänä kuin vanhemmat. Nämä maat olivat Georgia ja Ghana.

Selvityksen maista 41:ssä alle 40-vuotiaat sitoutuivat heitä vanhempia ihmisiä harvemmin johonkin uskonnolliseen ryhmään. Näihin maihin kuuluivat muun muassa Länsi-Euroopan maat, Pohjois-Amerikan maat ja osa Etelä-Amerikan maista.

63 maassa iällä ei ollut vaikutusta uskonnolliseen ryhmään sitoutumiseen. Kahdessa maassa, Tšadissa ja Ghanassa, nuoremmat sitoutuivat vanhempia hanakammin uskonnollisiin yhteisöihin.

Myös samoihin ryhmiin kuuluvien maiden välillä oli eroja. Esimerkiksi Liettuassa nuorempien ja vanhempien osuuksissa uskonnollisiin ryhmiin oli viiden prosenttiyksikön ero. Sen sijaan Suomessa ero oli 17 prosenttiyksikköä.

Tutkimuskeskuksen mukaan erot maiden välillä saattavat johtua monista syistä. Eräät tutkijat sanovat uskonnollisuuden kasvavan iän myötä, toiset toteavat erojen kertovan nuorten maallistumisesta. Maallistuminen ei kuitenkaan vaikuta kaikkialla maailmassa, sillä monessa uskonnollisimmista maista syntyvyys on suurta ja väestö nuorta, tutkimuskeskus kertoo artikkelissaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kysely: Muualla Euroopassa aktiivikristityt vastustavat maahanmuuttoa – Suomi on poikkeus

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEssee: Hautajaisissa tajusin, että lestadiolaiset pakottivat isoisäni polttamaan oopperasävellyksen
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Kirkkodraamaa, mutta missä ja milloin?

Ei näytettäviä viestejä