Tutkimuskeskus: Uskontoon kohdistuva väkivalta ja häirintä vähenivät maailmassa vuonna 2019

Uskonnollisiin ryhmiin yksittäisten ihmisten ja ryhmien taholta kohdistuva vihamielisyys, väkivalta ja häirintä vähenivät vuonna 2019, toteaa tutkimuskeskus Pew Research Center tuoreessa raportissaan. Pew on kahtenatoista viime vuonna selvittänyt uskontoon maailmanlaajuisesti kohdistuvia rajoitteita. Tutkimusaineistoa on kerätty 198 valtiosta ja osavaltiosta.

Yksi syy häirinnän vähenemiseen on raportin mukaan se, että uskontoon liittyvää terrorismia esiintyy aiempaa harvemmassa maassa. Terrorismilla tarkoitetaan tässä yhteydessä kuolemantuottamusta, fyysistä väkivaltaa, karkottamista, pidätyksiä, omaisuuden tuhoamista sekä terroristiryhmien varainkeruuta ja rekrytointia.

Kun vuonna 2018 uskontoon liittyvästä terrorismista kärsi 64 maata, vuonna 2019 luku oli 49. Korkein lukema on vuodelta 2014, jolloin uskontoon liittyvää terrorismia koettiin 84 maassa.

Kehitys heijastelee viime vuosina ympäri maailmaa havaittua laajempaa ilmiötä. Global Terrorism -tietokannan mukaan terroriteot ovat viitenä viime vuonna maailmalaajuisesti vähentyneet. Yhtenä syynä tähän on se, että äärijärjestö Isis on menettänyt otettaan Irakista ja Syyriasta.

Terroritekojen vähenemisen lisäksi aiempaa harvempi maa raportoi vuonna 2019 uskontoon liittyvistä väkivallan purkauksista, käännytyksen aiheuttamista vihamielisyyksistä, järjestyneiden uskonnollisten ryhmien yhteiskunnallisista valtapyrkimyksistä ja yksittäisten ihmisten väkivaltaisista yrityksistä pakottaa toisia noudattamaan uskonnollisia sääntöjä.

Valtiot asettavat uskonnoille rajoitteita

Samalla raportti osoittaa, että valtiot rajoittivat uskontoja vuonna 2019 yhtä voimakkaasti kuin vuonna 2018, joka oli tässä suhteessa huippuvuosi. Valtioiden harjoittamilla rajoitustoimilla tutkimuksessa tarkoitetaan lakeja, käytäntöjä ja toimenpiteitä, jotka vaikuttavat uskonnollisiin näkemyksiin ja toimintaan. Tällaisia ovat esimerkiksi rituaaliteurastusten ja uskonnollisten tunnusten käytön rajoittaminen.

Kaikissa tutkituissa 198 valtiossa ja osavaltiossa rajoitettiin uskonnollista toimintaa jonkinasteisesti vuonna 2019. Suomi kuului tässä suhteessa maltillisten rajoittajien ryhmään. Euroopan valtioista Itä-Euroopan maat, Ranska ja Islanti rajoittivat uskonnollista toimintaa voimakkaasti.

Erittäin voimakkaasti uskontoa rajoitettiin 23 valtiossa, mikä on vähemmän kuin vuonna 2018 (26 valtiossa). Samaan aikaan uskontoa voimakkaasti rajoittavien valtioiden määrä kasvoi 30:stä 34:ään.

Pew sisällytti ensimmäistä kertaa tutkimukseensa myös selvityksen siitä, miten valtionhallinto rajoittaa uskonnollisten ryhmien toimintaa verkossa ja valvoo niitä teknisin välinein kuten valvontakameroilla, kasvojentunnistusmenetelmillä ja biometrisellä tunnistuksella.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että 28 valtiota ja osavaltiota rajoitti jonkinasteisesti uskontoon liittyvää verkkotoimintaa vuonna 2019. Useimmat näistä maista sijaitsivat Aasian ja Tyynenmeren alueella tai Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Kymmenen valtiota käytti teknologiaa uskonnollisten ryhmien tarkkailuun. Näistä Kiina, Venäjä ja Vietnam perustelivat tarkkailua turvallisuudella ja terrorisminvastaisella taistelulla.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHyväksi­käyttäjä voi selittää tekojaan ajatus­vääristymillä tai kieltää tapahtuneen kokonaan, sanoo THL:n johtava asian­tuntija Taina Laajasalo
Seuraava artikkeliKolumni: Hiljaisuuden retriitti on kuin odottaisi, että sielu ehtii mukaan

Ei näytettäviä viestejä