Suomessa romanien oikeudet on kirjattu perustuslakiin, kiittää 110-vuotisjuhliaan viettäneen Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund.
Mikä Helsingin tuomiokirkossa muutama viikko sitten vietetystä Romano Mission 110-vuotisjuhlasta jäi erityisesti mieleen?
– Järjestömme lastenkodissa kasvaneen viisikymppisen Jeppe Isbergin tarina oli koskettava. Eräs valtaväestöön kuulunut hoitaja tutustutti hänet perheeseensä ja näin Isberg sai varamummon, jonka kanssa pitää yhä yhteyttä. Mies on nykyään yrittäjä ja poliitikko ja hänen lapsensa ovat koulutettuja. Lapsuuden kipeät kokemukset ovat kääntyneet voimaksi.
– Lisäksi mieltäni lämmitti, miten perehtyneesti ja sydämellään tilaisuudessa puhuneet professori Pentti Arajärvi ja europarlamentaarikko Hannu Takkula ovat edistämässä romanien asiaa meillä ja muualla Euroopassa. Myös kirkon ja kirkkoneuvos Pekka Huokunan tuki antaa Suomen romaneille suurta turvaa näinä epävakaina aikoina.
Millainen on romanien asema Suomessa nyt?
– Olen kiertänyt paljon maailmaa ja nähnyt Itä-Euroopan romanien kurjuuden. Suomi on huippumaa vähemmistöasioiden hoitamisessa. Vaikka meilläkin romaneilla on keskimääräistä enemmän työttömyyttä ja asunto-ongelmia, niin täällä romanien oikeudet on kirjattu perustuslakiin, lapsille opetetaan kouluissa romanikieltä ja radiosta tulee viikoittain romaninkieliset uutiset.
– Suomessa on myös romanipoliittinen ohjelma ja päättäjät haluavat viedä romanien asioita eteenpäin. Taloudellisen taantuman vuoksi huonosti voivien tavallisten kansalaisten asenteet romaniväestöä kohtaan ovat sen sijaan kärjistyneet. On tärkeää pohtia, miten voisimme ennaltaehkäistä Euroopassa yleistyneen romanivihan eli antigipsismin rantautumista Suomeen. Seurakunnilla on iso mahdollisuus vaikuttaa asenteisiin.
Mikä mietityttää sinua eniten maailman romanien tilanteessa?
– Kasvava rasismi ja eriarvoisuus ovat maailmalla suuri ongelma. Romanikyliin hyökätään ja poliisit katsovat vierestä puuttumatta tilanteeseen. Romanit ovat hyvin turvattomia. En ihmettele, että he lähtevät hakemaan parempaa elämää lapsilleen.
– Järjestömme haluaa olla tukemassa Suomeen saapuneita romanikerjäläisiä. Olemme jonkin verran majoittaneet, ruokkineet ja työllistäneet heitä jo nyt.
Mitkä ovat Romano Mission tärkeimpiä aikaansaannoksia?
– Olemme toteuttaneet lukuisia pitkiä projekteja perhetyön, vanhustyön, vankilatyön ja romanilasten koulunkäynnin parissa. Niillä on ollut iso vaikutus. Yhdistys on myös siirtynyt pitkälti romanien käsiin. Johtajamme ja iso osa hallituksen jäsenistä ovat romaneja.
– Jatkossa sydämelläni on tukea 50–60-vuotiaita entisiä lastenkotilapsiamme, joilla kaikilla ei mene lainkaan niin hyvin kuin Jeppe Isbergillä. Lasten henkiseen hyvinvointiin ei osattu aikanaan panostaa riittävästi. Nyt meidän on kannettava vastuu yksinäisistä ja syrjäytyneistä romaneista.
Romano Missio toimii kristilliseltä arvopohjalta valtakunnallisena lastensuojelun, sosiaalialan, hengellisen työn sekä koulutuksen palvelujärjestönä romanien keskuudessa.
Kuva: Valfrid Åkerlund
Ilmoita asiavirheestä