Työryhmä ehdottaa äitiyslain säätämistä

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa äitiyslain säätämistä. Laissa olisi säännökset äitiyden vahvistamisesta silloin, kun naispari on hankkinut lapsen yhteisesti hedelmöityshoitojen avulla. Työryhmän ehdottama uudistus koskisi sekä parisuhteensa rekisteröineitä että avopareja.

Työryhmän ehdotuksen mukaan hedelmöityshoitolakia muutettaisiin siten, että jatkossa naisparien on mahdollista saada hedelmöityshoitoja yhdessä. Nainen, joka yhdessä lapsen synnyttäneen naisen kanssa antoi suostumuksensa hedelmöityshoitoon, voitaisiin vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäneen äidin ohella.

– Olen erittäin iloinen siitä, että tämä tärkeä mietintö saatiin valmiiksi, vaikka annettu aikataulu oli poikkeuksellisen tiukka. Lähetän työryhmän ehdotuksen nyt lausuntokierrokselle. Tavoitteena on, että eduskunta hyväksyy esityksen vielä tällä vaalikaudella, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ottaessaan vastaan työryhmän ehdotuksen.

Ehdotuksella pyritään turvaamaan lapsen etua ja sitä, että hänelle voitaisiin vahvistaa kaksi oikeudellista ja elatusvelvollista vanhempaa mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Tavoitteena on selkeyttää oikeustilaa sekä vahvistaa naisparin vanhemmuutta ja yhdenvertaisuutta suhteessa eri sukupuolta oleviin vanhempiin.

Äitiyden vahvistaminen tapahtuisi samaan tapaan kuin isyyden vahvistaminen. Maistraatti voisi vahvistaa äitiyden sen jälkeen, kun lapsen synnyttäneen naisen kumppani on tunnustanut äitiyden neuvolassa tai lastenvalvojan luona. Työryhmän arvion mukaan maistraatin tehtäväksi tulisi vuosittain noin sata äitiyden vahvistamista.

Uusi äitiyden vahvistamismenettely korvaisi naisparin hedelmöityshoitotilanteessa perheen sisäisen adoption, joka on huomattavasti raskaampi menettely.

Työryhmän mietintöön liittyy Sateenkaariperheet ry:n eriävä mielipide.

Lue lisää Oikeusministeriön sivuilta.

Kuva: Jukka Granström

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSaksan EKD:n johtoon Heinrich Bedford-Storhm
Seuraava artikkeliRäsänen: Uskonnon pakollisten kurssien vähentäminen ei perusteltua

Ei näytettäviä viestejä