Kirkkojen rauhanrukouksenpäivä on YK:n rauhanpäivä, sunnuntai 21.9. Silloin seurakunnissa kehotetaan ihmisiä muistamaan sotien ja väkivallan uhreja.
YK:n rauhanpäivän historia on dramaattinen. Alun perin vuodesta 1981 lähtien sitä vietettiin 11.9. Rauhanpäiväksi ajoitetun WTC-tornien terrori-iskujen jälkeen päivää on vietetty 21.9. vuodesta 2002 alkaen.
Rauhanpäivä kutsuu eri uskontojen edustajia rukoilemaan rauhaa maailmaan. Kirkkohallituksen Sakasti-sivuilla on aineistoa rauhanrukouspäivän viettoon seurakunnissa. Kirkkohallituksen mukaan silloin on hyvä opettaa rauhantyön alkeita omissa lähiyhteisöissä.
Rauhanpäivä aloittaa myös Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) Maailman rauhanviikon Palestiinan ja Israelin puolesta 21.–27.9. Lähi-itä oli esillä myös piispainkokouksen kannanotossa Lappeenrannassa 9.–10.9.
Piispat kehottivat seurakuntia ja yksittäisiä kristittyjä rukoilemaan rauhan, rauhantekijöiden ja väkivallan uhrien puolesta sekä väkivallan tekijöiden ja heidän mielenmuutoksensa puolesta.
Suomen lähetysseura, Kirkon ulkomaanapu ja Suomen ekumeeninen neuvosto lähettivät seurakunnille yhteisen vetoomuksen rauhanpäivän tapahtumien järjestämiseksi. Vetoomukseen liittyi Jerusalemin rukous 2014. Aineisto löytyy Suomen Lähettyseuran sivulta. Suomen YK-liitto on julkaissut puolestaan rauhantyön opetusmateriaalia kouluja varten.
Seurakunnissa rukoillaan rauhaa
Marja-Liisa Laihia Kirkon jumalanpalvelus- ja yhteiskuntatoimikunnasta sanoo, että rauhanrukouspäivän puolesta on työskennelty paljon. Hän toivoo, että seurakunnat ottavat haasteen vastaan toiminnassaan. Hän toivoo myös, että rukous lisää avustustoimintaa, sillä avun tarve sotien jaloissa on suuri.
Haukiputaan kirkkoherra Jaakko Kaltakari sanoo ottavansa rauhan teeman esiin liturgiassa sunnuntaina. Eurajoen kappalainen Tapani Erämaja puolestaan sanoo, että heillä rukoillaan esirukousten yhteydessä joka kerta rauhan ja sodassa kärsivien puolesta, niin myös rauhanpäivän sunnuntaina 21.9.
– Olemme aloittaneet rukoilemisen aina kun uutisia kriiseistä ja sodista kuuluu, Erämajan toteaa.
Tapiolan seurakunnassa Espoossa toimii seurakunnan ja Kirkon Ulkomaanavun (KUA) nopean toiminnan vapaaehtoisjoukot. Ne lähtivät heti keräämään avustuksia Tapiolan keskustaan Syyrian sodan pakolaisille lauantaina 13.9. piispainkokouksen suosituksen jälkeen. Apua kerättiin erityisesti pakolaisleireillä elävien nuorten koulun ja harrastusten avustamiseksi.
– Seurakunnassa rukoillaan myös sunnuntaina rauhan puolesta, itsekin kerääjänä toiminut kirkkoherra Päivi Linnoinen lupaa.
Tampereen seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn diakoniatyöntekijä Sari Peltonen puolestaan sanoo, että alkavalla viikolla rauhanrukousta ja työtä rauhan puolesta pidetään korostetusti esillä.
Uskontojen edustajia yhteistapahtumaan
Eri uskontojen ja vakaumusten edustajat rukoilevat, lausuvat runoja ja musisoivat rauhan puolesta yhdessä Helsingissä. Kampin kappelin edustalla kello 15.30 alkavassa rauhanhetkessä on mukana ihmisiä muun muassa juutalaisuudesta, kristinuskosta, islamista, hindulaisuudesta, buddhalaisuudesta, sikhiläisyydestä, bahá’í- uskosta, Brahma Kumaris -liikkeestä sekä ateismista.
Narinkkatorilla Kampin kappelilla kuullaan rukousten lisäksi muun muassa arabiankielistä rauhankuoroa sekä Sharanam-yhtyettä. Tilaisuuden järjestää Helsingin seurakuntayhtymä yhteistyössä muiden uskonnollisten yhteisöjen sekä Suomen Rauhanliiton kanssa.
Suomen Rauhanliitto järjestää useita rauhantapahtumia Helsingissä, muun muassa mielenosoituksen Venäjän suurlähetystöllä Ukrainan sodan vuoksi sunnuntaina kello 17.
Ilmoita asiavirheestä