Savitaipaleella asuvan Aila Raution, 50, lopulliseen päätökseen lähteä ehdolle seurakuntavaaleihin vaikutti se, että seurakunta on tullut hänelle viime vuosina aikaisempaa läheisemmäksi.
– Kolmisen vuotta sitten aloin käydä rippikoulua käyvän tyttäreni kanssa seurakunnan tilaisuuksissa. Huomasin, että seurakunta on turvallinen ja lämminhenkinen yhteisö, johon otetaan lämpimästi vastaan.
Myös uskosta tuli tärkeä osa Raution jokapäiväistä elämää.
– Tuntuu hyvältä, että seurakunnan hallinnossa tehtävien päätösten taustalla ovat kristilliset arvot. Niissä näkyy rakkaus Jumalaa ja lähimmäisiä kohtaan.
Ensimmäistä kauttaan Savitaipaleen seurakunnan kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa vaikuttavan Raution mukaan seurakunnan hallinnossa tarvitaan yhteistyökykyä, neuvottelutaitoja, pitkäjänteisyyttä ja vankkaa sitoutumista yhteisten asioiden hoitamiseen.
– Erittäin tärkeää on myös kuunteleminen ja halu tehdä töitä yhteisen yrityksen eteen. On ilo työskennellä ihmisläheisessä yhteisössä, hän sanoo.
Seurakunnan ja yrityksen hoitamisessa paljon samaa
Yritysnäkökulmasta tarkastellen Aila Rautiota on kiinnostanut seurakunnan hallinto jo pidempään. Hän toimi miehensä kanssa sosiaalialan yrittäjänä yhteensä 14 vuotta; pariskunnalla oli kaksi mielenterveys- ja päihdealan palvelukotia.
– Jo kymmenkunta vuotta sitten harkitsin seurakuntavaaleihin ehdolle ryhtymistä, mutta lapset olivat silloin vielä pieniä, ja yrittäjänä aika oli muutenkin kortilla. Myimme yrityksemme keväällä 2014.
Rautio näkee seurakunnan asioiden hoitamisessa paljon yhteneväisyyksiä minkä tahansa muun yrityksen hoitamisen kanssa.
– Se on ennen kaikkea kokonaisuuden huomioivaa suunnittelua ja budjetointia. Luottamushenkilöinä tehtävänämme on tarkastella ja hyväksyä viranhaltijoiden valmistelemat päätösehdotukset.
Kirkon piharemontista hyvää palautetta
Aila Rautiolla on nyt takanaan muutama kirkkovaltuuston ja -neuvoston kokous.
Yksi niissä käsitellyistä asioista on ollut kesän alussa alkanut ja heinäkuussa valmistunut Savitaipaleen kirkon mittava piharemontti.
– Isoa investointia suunniteltiin ja harkittiin tarkoin. Piha asfaltoitiin, ja sen jyrkkää nousua madallettiin, joten pihaan on nyt helpompi tulla pyörätuolillakin. Remontista on tullut paljon hyvää palautetta seurakuntalaisilta, Rautio kertoo.
”Työntekijärekrytoinnissa korostuu moniosaaminen”
Lähivuosina noin 3300 jäsenen Savitaipaleen seurakunnassa tulevat puhuttamaan myös lukuisat henkilöstövalinnat, sillä peräti puolet sen työntekijöistä on jäämässä muutaman vuoden sisällä eläkkeelle.
– Yrittäjänä totuin rekrytoimaan henkilöstöä erilaisiin tehtäviin. Valintojen tekeminen oli haastavaa, mutta samalla myös mielenkiintoista, ja luulen sen olevan samanlaista seurakuntapuolellakin, Rautio sanoo.
Hän arvelee, että tulevaisuuden henkilöstövalinnoissa korostuvat muun muassa moniammatillisuus ja moniosaaminen.
– Varsinkin taloudellisesti tiukkoina aikoina tullaan todennäköisesti miettimään, voisiko lähiseurakunnilla olla yhteisiä työntekijöitä ainakin joillakin osa-alueilla.
Uudet ihmiset tuovat seurakuntaan mukanaan myös muutoksia, sillä jokaisella on omat tapansa, tyylinsä ja rutiininsa.
– On tärkeää, että muutoksiin suhtaudutaan ennakkoluulottomasti, ja uudetkin työntekijät saavat tuoda osaamisensa, taitonsa ja ideansa seurakunnan käyttöön.
”En tiedä miten selviäisin ilman seurakuntalaisten tukea”
Seurakunta ja usko ovat olleet Aila Rautiolle viime aikoina erityisen isona tukena, sillä hänen miehensä kuoli yllättäen.
– En tiedä, kuinka selviäisin tästä koettelemuksesta ilman uskoa ja seurakuntalaisten tukea. Oma kokemukseni on osoittanut tämän yhteisön merkityksen ja se tuo ihan uudenlaisen syvyyden myös työhöni seurakunnan hallinnossa.
Kuva: Aila Raution kotialbumi.
Ilmoita asiavirheestä