– Avajaiset menivät loistavasti. Väkeä riitti, tunnelma ja sää olivat hyvät. Myös näyttelyjärjestelyt ja rakentaminen sujuivat hienosti. Iloisia ja tyytyväisiä olemme, että saimme näyttelyn tänne, kertoo yhdessä Pelastakaa vaivaisukot ry:n kanssa näyttelyn järjestävän Kerimäen kappeliseurakunnan rovasti Toivo Loikkanen.
Näyttelyn tarkoituksena on nostaa suomalainen vaivaisukkoperinne uudelleen monitieteisen keskustelun kohteeksi. Toiveena on samalla kannustaa seurakuntia kunnostamaan ja pitämään huolta ”kunniakansalaisistaan”. Näyttelyn suojelijana ovat emerituspiispa Eero Huovinen ja arkkiatri Risto Pelkonen.
Ukot saapuivat Kerimäelle viikko ennen näyttelyn alkua. Vaivaisukkojen esillepanoa edelsi monivuotinen suunnittelu- ja valmistelutyö. Suomessa ukkoja on kaikkiaan 140 ja niistä 41 sekä Soinin akka on nyt esillä. Akka on ukkojoukossa ainoa laatuaan ja seisoo Suomen vanhimman, 1600-luvulta peräisin olevan Hauhon ukon kanssa kirkossa kunniapaikalla – lukkarin pulpetin vieressä.
– On ainutkertainen juttu, että näin iso ryhmä vaivaisukkoja on saatu kerralla näytteille, Loikkanen sanoo ja lisää Soinin akan jatkavankin matkaa seuraavaan näyttelyetappiin heti juhannuksen jälkeen.
Kerimäen kirkon peruskävijämäärä yltää noin 25000 vieraaseen kesän aikana. Loikkasen arvio on, että näyttelyn myötä kävijöitä saavutetaan normaalikesää isompi joukko.
– Varmasti ukot herättävät huomiota. Ruotsissa on tiettävästi yhdeksän vaivaisukkoa, mutta muuten ei missään muualla maailmassa Suomen lisäksi tällaista perinnettä ole.
Ukkoja saapunevat Kerimäelle ihmettelemään myös Keski- ja Etelä-Euroopasta saapuvat turistit, sekä Aasiasta ja Venäjältä tulevat matkailijat. Itse vaivaisukkojen lisäksi kirkossa on muutakin näyttelyaineistoa, muun muassa taidemaalari Antti Ojalan tekemiä muotokuvia sekä Aki Paavolan valokuvasuurennoksia ukoista.
– Kesän ajaksi Kerimäen kirkkoon kokoontuu erikoinen vaitelias seurakunta, jota kannattaa tulla katsomaan ja jonka vahvaa saarnaa kannattaa tulla kuuntelemaan, Loikkanen toteaa.
Vaivaisukot ovat esillä 31. elokuuta saakka. Näyttelyyn liittyen järjestetään seminaari 7. kesäkuuta ja konsertti 27. heinäkuuta. Seminaarissa pohditaan ”vaivaisuutta” monesta näkökulmasta.
(Kuva: Toivo Loikkanen)
Ilmoita asiavirheestä