Keramiikkataiteilija, professori Heljä Liukko-Sundström on kuollut 85-vuotiaana. Kotimaan haastattelussa helmikuussa 2023 hän kertoi Humppilan kirkkoon luomistaan teoksista.
* * *
Humppilan kirkon uudet teokset Ukraina ja Toivo – uusi sukupolvi julkistettiin kynttilänpäivänä 2023.
”Kun seurakunnasta soitettiin ja pyydettiin keramiikkateoksia 100 vuotta täyttävään kirkkoon, olin heti valmis. Välittömästi syntyi ajatus, että Ukraina on ainakin toisen teoksen aihe. Se on kannanottoni Ukrainassa käytävää sotaa vastaan. Tämän taideteoksen avulla Humppilan kirkossa muistetaan aina Ukraina.
Humppilan ja sen kirkon yhdessä tekemisen historia oli myös yhtenä syynä suuren tilaustyön vastaanottamiselle. Paikkakunta jakautui sisällissodassa, mutta silti heti sodan jälkeen he päättivät rakentaa yhdessä kirkon. Edellinen kirkko oli tuhoutunut tulipalossa uudenvuodenpäivänä 1917. Tehtiin kivikirkko, ettei se enää pala.
Keramiikkataideteokset sopivat hyvin kivikirkkoon. Niissä on riittävästi monumentaalisuutta.
* * *
Synnyin Varsinais-Suomessa Vehmaalla vuosi ennen talvisodan syttymistä. En muista sota-ajasta mitään. Sen kyllä muistan kun karjalaiset tulivat kotiseuduilleni Vehmaalle. He olivat kokeneet saman, mitä ukrainalaiset elävät nyt todeksi.
Ukraina-työtä suunnitellessani muistelin mitä oma äitini oli puhunut karjalaisista evakoista. Hän oli pyytänyt minua kuvittelemaan, että on kaunis päivä, perheen äiti on leipomassa ja lapset leikkivät. Sitten yhtäkkiä sanotaan, että teillä on tunti aikaa lähteä ja saatte ottaa mukaan vain sen minkä jaksatte kantaa. Koti pitää jättää.
Minulla on ollut näyttelyitä eri puolilla maailmaa. Olen huomannut, että ihminen on joka puolella sama. Hullut valtiot eivät ole ihmisten vika.
* * *
Taiteilijan on tärkeää yrittää syventyä toisen ihmisen tilanteeseen, Ukraina-työni kohdalla siihen, miltä tuntuu lähteä omasta kodistaan. Koti on aina syvällä ihmisen sielussa.
Täällä Humppilassa asuu paljon ihmisiä, joiden ei ole koskaan tarvinnut jättää kotiaan. Ukraina-aiheisella työlläni tahdon muistuttaa siitä, millaista on kun sodan takia joutuu lähtemään kodistaan.
Ensin maalasin kaksi kuukautta luonnosta Ukrainasta, hyvän ja pahan kohtaamisesta. Siinä olevaa mummua, äitiä, itkevää vauvaa ja matkalaukkuja. Niistä yksi on Ukrainan väreissä sininen ja keltainen.
Ukraina-työhöni tuli 52 enkeliä. Me muut ihmiset olemme ne enkelit. Valtaosa enkeleistä on levottomia, mutta yksi enkeleistä ottaa vastaan kodistaan paenneen perheen.
* * *
Tein luonnoksia yksin ateljeessani. En tahtonut että minua häiritään.
Kaikki luova työ lähtee ajattelusta. Se on kuin vuorelle kiipeämistä ja silloin pitää olla yksin. Täytyy keskustella itsensä kanssa.
Kerran eräs äiti ja hänen tyttärensä tulivat ateljeeseeni. He jäivät katsomaan työskentelyäni ja luonnoksia, vaikka sanoin, että tahtoisin olla yksin. Kuusivuotias tyttö sanoi Ukraina-aiheisesta luonnoksesta äidilleen, että katso, niillä on mummukin mukana. Hän näki heti oleellisen asian.
Äiti puolestaan osoitti vaunuissa olevaa vauvaa ja sanoi, että tuolla vaunuissa oleva vauva on minun äitini. Hänen äitinsä oli joutunut vauvana pakenemaan perheineen Karjalasta.
* * *
Takaseinälle tein seitsemän Enkeli-aiheista lampettia. Mielessäni oli psalmin 23 sanat viheriäisistä niityistä.
Tahdoin tehdä lampetit, koska kirkon takaseinä on mielestäni aina ollut liian paljas ja siksi kolkko. Kun morsiuspari kävelee kirkon käytävää kohti ulko-ovea, he näkevät edessään vain paljaan takaseinän.
Kolkko takaseinä tässä kirkossa osui silmiini myös puolisoni Kaukon siunaustilaisuudessa. Ja samoin poikani Markon siunaustilaisuudessa.
Marko menehtyi keski-ikäisenä haimasyöpään. Nyt Kauko ja Marko lepäävät tuolla tien toisella puolella hautausmaalla.
* * *
Toiseen kirkkosiipeen tein Toivo – uusi sukupolvi -aiheisen työn kasteesta ja uudesta sukupolvesta. Siinä on vihreää, riemuiten mennään kohti uutta elämää. Pappia ei kuvassa näy, sillä hän on vähän myöhässä.
Vehmaan kivikirkko on noin 700 vuotta vanha. Vanhoihin kivikirkkoihin maalatut kuvat voivat olla vähän pelottaviakin, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että kirkoissa pitää olla kuvia. Mitä lapset sitten katselevat, jos kirkoissa ei ole kuvia?
Kirkon tehtävä on kutsua lapsia kirkkoon. Kasteessa yhdistyvät kirkon parhaat asiat.
Kastetta kuvaavaan teokseeni olen tallentanut Marko-poikani noin viisivuotiaana. Kuvassa oleva poika katsoo pikkusiskoaan juuri niin kuin Marko aikoinaan katsoi siskoaan, kun hänet kastettiin.
Teokset rahoitettiin osin keräyksellä
Viime sunnuntaina Humppilassa julkistettiin messun yhteydessä keramiikkataiteilija, professori Heljä Liukko-Sundströmin tekemät kaksi suurta keramiikkateosta sekä seitsemän lampettia.
Humppilan kirkko täytti viime vuonna sata vuotta. Kirkkoherra Ilkka Wiion mukaan muutamalla paikkakuntalaisella oli syntynyt ajatus siitä, voisiko Heljä Liukko-Sundströmiltä pyytää taideteoksia kirkkoon juhlavuoden kunniaksi. Liukko-Sundströmin puoliso Kauko Sundström oli kotoisin Humppilasta, ja Heljä Liukko-Sundströmillä on siellä ateljee.
Yhteensä noin 27 000 euroa maksaneeseen hankkeeseen saatiin 70 prosentin rahoitus maaseudun kehittämiseen perustetulta LounaPlussalta ry:ltä ja loput 30 prosenttia rahoitettiin keräyksellä.
Josef Stenbäckin suunnittelema kirkko on rakennettu harmaasta graniitista. Heljä Liukko-Sundströmin keramiikkatyöt viimeistelevät vaikuttavalla tavalla kirkkotilan, jonka koristelu oli aikoinaan jäänyt niukaksi.
Ilmoita asiavirheestä