Pyhän Henrikin säätiö on myöntänyt kymmenennen kulttuuripalkintonsa ukrainalaiselle kuvataiteilija Maria Leonovalle. Säätiön hallituksen puheenjohtaja, Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen luovutti 5000 euron suuruisen palkinnon Leonovalle tänään maanantaina Turun tuomiokirkossa.
Maria Leonova on syntynyt vuonna 1986 Kiovassa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan hän pakeni Puolan kautta Suomeen. Hän on asunut ja työskennellyt Nelimarkka-museon taiteilijaresidenssissä Alajärvellä.
Koti on suoja, pesä ja pakopaikka, mutta se voi olla myös ahdistava vankila ja eristyksen tila
Maria Leonova tekee grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita. Palkintotyöryhmän mukaan hän hallitsee monia tekniikoita, kuten paperikollaasin, digitaalisen grafiikan ja erilaisia lasille ja pleksilasille kehitettyjä kuvallisia tekniikoita. Leonova käyttää usein transparentteja ja erilaisissa prosesseissa häviäviä materiaaleja.
Hänen työskentelynsä lähtökohtana on usein identiteetti, joka on kiinteästi sidoksissa ajan käsitteeseen sekä maailman ja ihmisen haurauteen. Myös tila sosiaalisen tapahtuman paikkana ja eräänlaisena ihmisen identiteettiä muovaavana osana on keskeinen osa Leonovan tuotantoa.
Leonova käsittelee teoksissaan myös kodin käsitettä. Koti on suoja, pesä ja pakopaikka, mutta se voi olla myös ahdistava vankila ja eristyksen tila. Leonova on käsitellyt kotia yksityisyyden näkökulmasta korostaen eksistentialismin peruskysymyksiä – rinnakkaisuuksista ja samanaikaisuuksista, kohtaamisista ja kommunikoinnista huolimatta ihminen on aina yksin ja omassa lokerossaan. Tämä yksinäisyyden ja yksityisyyden usein synkkänäkin nähty tematiikka ei kuitenkaan hallitse Leonovan tuotantoa. Hänen teostensa viesti on palkintotyöryhmän mukaan positiivinen, lämmin ja monimerkityksellinen.
”Ukrainan asia kuuluu kaikille”
Vallitsevassa maailmantilanteessa palkintotoimikunta katsoi, että Ukrainan asia kuuluu kaikille. Niinpä palkinto myönnettiin poikkeuksellisesti muualla kuin arkkihiippakunnan alueella vaikuttavalle henkilölle. Kiovasta sodan alta lähteneenä Maria Leonova ei ole saanut itse valita asuinpaikkaansa Suomessa. Se on vaihtunut jo kahdesti, ja vaihtunee jälleen.
Leonovan taide on palkintotoimikunnan mukaan ajassamme puhuttelevaa, vuorovaikutteista ja konkreettista, ja hänen taiteensa tuo myös esiin ajankohtaisia asioita: lähtemisen kipeyden ja kodin kaipuun sekä epävarmuuden huomisesta.
Maria Leonovan tuotannosta järjestetään näyttely Turun tuomiokirkossa keväällä 2023.
Palkintotoimikuntaan kuuluivat toiminnanjohtaja, kirkkoherra Pasi Salminen (pj), toimitusjohtaja Liisa Ketomäki, kulttuuritoimittaja Elina Knuutila, kuvataiteilija Paavo Paunu ja kirkkomuusikko Anu Åberg.
Säätiö jakaa tukea kirkollisen työhön sekä avustuksia ja apurahoja
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli perusti Pyhän Henrikin säätiön vuonna 1997 tukemaan aatteellisesti ja taloudellisesti evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksen mukaista kristillisen sanoman levittämistä, lähimmäisenrakkauden toteuttamista sekä kristillisen kulttuuriperinteen vaalimista arkkihiippakunnan alueella.
Säätiö myöntää taloudellista tukea kirkolliseen työhön ja toimintaan ja jakaa avustuksia ja apurahoja. Vuodesta 2002 alkaen säätiö on jakanut joka toinen vuosi kulttuuripalkinnon taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä. Nyt edellisen palkinnon jakamisesta on poikkeuksellisesti kolme vuotta.
Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet jazzmuusikko Jukka Perko, kirjailija Juha Seppälä, Porin Teatterinuoret ry, arkkitehti Ulla Rahola, valokuvataiteilija Minna Havukainen sekä taidemaalari Paavo Paunu, kirjailija Tapio Koivukari, yhdistys Aurinkoinen tulevaisuus ja kirkkomuusikko, oopperalaulaja Nicholas Söderlund.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ukrainalainen kuvataiteilija Maria Leonova sai Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinnon – ”Taide tuo esiin lähtemisen kipeyden ja kodin kaipuun”
Ilmoita asiavirheestä