Sisällissodan partaalla keikkuvan Ukrainan yhteenotoissa on saanut vajaan vuorokauden aikana surmansa yli kaksikymmentä ihmistä. Väkivaltaisuudet ovat siirtyneet Kiovan aukioilta myös kaupungin ulkopuolelle. Ennen väkivallan puhkeamista, tilanne opposition edustajien kansoittamalla Maidanin aukiolla oli kireä jo useamman kuukauden ajan.
Ukrainan tilannetta tiiviisti seuraava ortodoksisen kirkon ylidiakoni Jyrki Härkönen arvioi, että verilöyly ei alkanut aiemmin eikä lähtenyt liikkeelle opposition riveistä pitkälti Ukrainan kirkkojen ansiosta.
– Olen ollut yllättynyt siitä, miten pasifistisia kirkot ovat olleet. Perinteisesti Ukrainan kolme ortodoksista kirkkoa ovat kiistelleet keskenään. Kansannousun myötä kirkkojen poliittiset rintamalinjat ovat kadonneet, Härkönen sanoo.
– Suurin muutos politiikassa tapahtui, kun Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksisen kirkon piirissä alkoi irtisanoutuminen korruptoituneesta nykyhallinnosta.
– Ukrainan ortodoksisen kirkon pappi ja kirkkonsa johtavia teologeja, arkkimandriitta Kirill Hovorun sanoutui irti Janukovitshin politiikasta viime joulukuussa.
Härkönen hahmottaa Ukrainan kriisin taustalle yhtäältä laajamittaisen korruption ja toisaalta lähialueiden kuten Puolan taloudellisen kehityksen, joka on saanut ihmiset kaipaamaan kipeästi poliittista uudistusta.
– Korruptio on Ukrainassa hyvin rakenteellista ja hyödynsaajien joukko on suuri. Mukana on valtion hallinto, läänien johtajat ja bisneseliitti.
Venäjän rooli Ukrainan tapahtumissa perustuu Härkösen mukaan taloudellisten ja poliittisten intressien lisäksi pelkoon.
– Venäjällä on monenlaisia pelkoja, koska Ukrainan tapahtumilla voi olla valtava vaikutus Venäjään. Mitä tapahtuu, jos Ukrainan kansannousu poikii samanlaisen kansanliikkeen Venäjällä, hän kysyy.
Lue Kirill Hovorunin kirjoitus Itsenäisyyden teologiaa Ukrainassa Suomen ortodoksisen kirkon sivuilta.
Ilmoita asiavirheestä