Suomen ulkoministeriö on myöntänyt Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseen 600 000 euron suuruisen avustuksen Kirkon Ulkomaanavun kautta. Yhteensä KUA:n Nepalin hätäapuun suuntaamat varat lähestyvät nyt miljoonaa euroa.
Lisäksi torstaina Ulkomaanapu lähettää Nepaliin humanitaarisen avun asiantuntijan Johanna Tervon. Hän aloittaa työt Kathmandussa vappupäivänä perjantaina.
Kirkon Ulkomaanavun ja sen yhteistyökumppaneiden avustustyö on ollut jo käynnissä Kathmandussa alusta lähtien. Todellinen avuntarve on kuitenkin maaseudulla, jonka vahinkoja ei ole vielä pystytty kartoittamaan. Nepalin hallitus on arvioinut kuolonuhrien määrän nousevan 10 000–15 000 ihmishenkeen, kunhan esimerkiksi Gorkhan ja Sindhupalchokin maakuntiin päästään. Nämä ja monet muut tavoittamattomissa olevat maaseutualueet ovat arvioiden mukaan tuhoutuneet 80–90 prosenttisesti.
Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen vetoaa suomalaisten auttamishaluun.
– Vetoan voimakkaasti lisäavun saamiseksi. Nepalin maanjäristys on kuluvan vuoden ehdottomasti vakavin luonnonkatastrofi. Entisestään maailman köyhimpiin maihin kuuluvat Nepalin bruttokansantuotteen arvioidaan laskeneen kriisin takia jo 20 prosenttia. Vaurioiden korjaaminen tulee viemään arviolta 10–15 vuotta, Pentikäinen sanoo.
Lähetysseura evakuoi kaksi työntekijää
Suomen Lähetysseuralla on Nepalissa kahdeksan työntekijää. Nyt järjestö ilmoittaa evakuoivansa maasta työntekijöiden lapset ja heidän äitinsä. Evakuointi koskee Anni Takkoa ja Sara Dhakalia sekä heidän lapsiaan. Lisäksi Suomeen palaa Lähetysseuran työssä ollut harjoittelija.
Muut kuusi työntekijää jäävät Nepaliin. Maahan ovat tänä aamuna palanneet Suomessa työmatkalla olleet aluepäällikkö Ben Westerling, kirkollisen työn koordinaattori, tiedottaja Maria Westerling sekä kehitysyhteistyökoordinaattori Hannaleena Pölkki.
Maanjäristyksen takia lapsiperheiden tilanne Kathmandussa on vaikeutunut. Jälkijäristyksien takia perheet ovat joutuneet nukkumaan yöt teltoissa, sähköt ovat olleet poikki ja vedensaanti vaikeaa.
Lähetysseura tukee myös yhteisissä neuvotteluissa hallituksen avustuskoordinointia Kathmandun laaksossa. Lisäksi Lähetysseuran työntekijät osallistuvat päivittäin Luterilaisen maailmanliiton avustustiimiin ja Lähetysseuran yhteistyöjärjestöjen avustamiseen.
Kuva: Heikki Takko
Lue myös:
Lähetysseuran yhteistyökumppanit päässeet maanjäristyksestä pahimmin kärsineisiin kyliin
Maanjäristys jätti Nepalin ulkomaisen tuen varaan
Ilmoita asiavirheestä