Ulkomaanapu vaatii siirtokuntatuotteiden alkuperän merkitsemistä

RytknenAarojpg

– Ulkoministeriö on ottanut aiemmin selvästi kantaa että siirtokunnat ovat laittomia ja este rauhanprosessille. Johdonmukaisuuden nimissä olisi luontevaa, että Suomeen tulevista tuotteista tiedettäisiin niiden alkuperä ja ministeriö antaisi ohjeistuksen siitä, että tuotteisiin merkittäisiin, ovatko ne Israelista vai siirtokunnista. Viranomaisten tehtävänä on varmistaa tämä ja kuluttajilla on oikeus se tietää, sanoo Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen.

Hänen mukaansa Isossa Britanniassa tuotteiden alkuperä tiedetään. Rytkösen mukaan Suomessa ulkoministeriö ei olisi kuitenkaan ainut tuotteiden alkuperistä vastaava. Esimerkiksi Valvira ja tulli ovat vastuussa alkoholin maahantuonnista ja maa- ja metsätalousministeriölläkin olisi tietyt vastuut.

Yrityksen itsesäätelyn voimaan Rytkönen ei usko.

– Itsesäätely ei ole tarpeeksi. Kysymys on monitahoinen ja aktiivisia tahoja ovat sekä viranomaiset, yritykset että yksittäiset ihmiset. Kuluttajat voivat tehdä valintoja, samoin yritykset. Paineen on tultava sekä omistajilta että suurelta massalta. Toki on yrityksiä joiden omistajat ja johto ovat huomanneet, ettei siirtokunnissa kannata toimia. Mutta suurin osa tarvitsee vielä paineen suurelta massalta tullakseen samaan johtopäätökseen.

Kirkon Ulkomaanapu on toiminut useita vuosia miehitetyillä palestiinalaisalueilla tehden humanitaarista avustustyötä, kehitysyhteistyötä sekä lähettäen alueelle ihmisoikeustarkkailijoita.

– Olemme työmme kautta todistaneet miehityksen tuhoisaa vaikutusta konfliktin molemmille osapuolille. Teettämämme selvityksen tarkoitus oli konkretisoida konfliktin linkkejä Suomeen selvittämällä Suomessa toimivien yritysten yhteydet siirtokuntiin. Samoin tarkoituksena oli selvittää millä tasolla suomalaiset tahot ovat mukana siirtokuntarakenteen ylläpitämisessä.

Rytkönen painottaa, että Kirkon Ulkomaanavun kanta siirtokuntiin perustuu kansainvälisen lain tulkintaan Israelin siirtokunnista. Siirtokuntien olemassaoloa paheksuvaan kantaan yhdytään Suomen lisäksi esimerkiksi EU:n ja YK:n turvallisuusneuvoston lausunnoissa.

– Tässä ei ole mitään uutta. Raportin yhteydessä julkilausuttu kritiikki ei kohdistu mitään kansanosaa tai ideologiaa kohtaan. Nykytilanteessa siviilit ovat suurin ihmisryhmä, joka Israel-Palestiina-konfliktista kärsii. Haluamme toimillamme edistää konfliktin ja miehityksen päättymistä. Koemme, että siirtokuntien lopettaminen vie lähemmäksi kestävää rauhaa.

Tällä viikolla julkaistu Kirkon Ulkomaanavun Finnwatchilla teettämä selvitys kertoi, että kymmenillä Suomessa toimivilla yrityksillä on yhteyksiä Israelin laittomiin siirtokuntiin. Ulkoministeriöstä kerrottiin Kotimaa24:lle, ettei selvitys aiheuta toimenpiteitä.

Lue myös: Finnwatch: Suomessa toimivilla yrityksillä yhteyksiä Israelin siirtokuntiin

Ministeriö: Finnwatchin selvitys ei aiheuta toimenpiteitä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSadattuhannet menettävät kansalaisuutensa Pohjois-Sudanissa
Seuraava artikkeliKaleva: EU:n maaseuturahasto rahoittaa kärsimysnäytelmää

Ei näytettäviä viestejä