Ulkomaanavun toiminnanjohtaja: ”Uutiset Israelista huolestuttavat”

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg on huomannut tilanteen Israelissa kiristyneen. Kotimaa24 uutisoi tänään vaikeuksista, jotka liittyivät Kirkkojen maailmanneuvoston ilmastokokoukseen.

Kirkkohallituksessa yhteiskunnallista asioista ja kestävästä kehityksestä vastaava apulaisjohtaja Ilkka Sipiläinen jäi pois Israelissa järjestettävästä kokouksesta, koska hänen oli syytä epäillä, ettei pääsisi maahan.

Sipiläisen tietojen mukaan maasta oli käännytetty tai sinne ei ollut laskettu viittä kokoukseen tulossa ollutta ihmistä. Hän uskoo, että kyse on siitä, että KMN on ollut kriittinen suhteessa Israelin tapaan käyttää vesivaroja. Veden käyttö hiertää israelilaisten ja palestiinalaisten välejä. Ilmastokokous pystyttiin pitämään, mutta se siirtyi Betlehemistä Jerusalemiin.


Helsingin Sanomien
mukaan KMN aikoo tehdä tapahtumista valituksen Israelille. HS:n saamien tietojen mukaan KMN:n jäsenten saamaa kohtelua ovat kohdanneet viime kuukausina myös muut kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijät.

”Liittyy koko alueen turvallisuustilanteeseen”

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg toteaa Kotimaa24:lle, että Israelin tilanteen tiukkeneminen on havaittu Ulkomaanavussa.

– Meidän työntekijöillemme vastaavaa ei ole ainakaan vielä tapahtunut. Toivomme, ettei tapahtuisikaan. Varmaan seuraamme tilannetta aika tarkasti, Hemberg sanoo viitaten KMN:n ilmastokokouksen tapahtumiin.

Kirkon Ulkomaanavulla on palestiinalaisalueilla ja Israelissa erilaista toimintaa. Se muun muassa tukee palestiinalaisalueilla ekumeenista EAPPI-ohjelmaa, joka on osa Kirkkojen maailmanneuvoston kansainvälistä kampanjaa Palestiinan miehityksen lopettamiseksi.

– Kirkkojen maailmanneuvoston EAPPI-toiminta on varmaan siellä hyvinkin tarkkailun alla, Hemberg arvioi.

Hemberg uskoo, että Israelin tiukentunut toiminta liittyy koko alueen turvallisuustilanteeseen.

– Varmaan Israel on myös ottamassa tiukempaa linjaa. Siellähän tapahtuu nyt monennäköistä naapurimaissa. Eivät toimet varmasti suoranaisesti kohdistu avustustyöhön.

Senkaltaisista toimista, jotka nyt kohdistuivat KMN:n ilmastokokouksen osanottajiin, Hemberg ei ole kuullut viime aikoina.

– Siinä mielessä huolestuttaa, jos kehitys on muuttumassa tiukempaan suuntaan. Seuraamme edelleen tilannetta ja pyrimme dialogiin, jos siihen tarvetta tulee.

Lähetysseuran työhön ei vaikutuksia

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajan Seppo Rissasen mukaan Israelin toiminnassa ei ole ollut havaittavissa sellaisia tiukennuksia, jotka koskisivat Lähetysseuran työtä.

– Tietysti yleisen ilmapiirin kiristyminen on havaittavissa. Siihen on varmasti monia syitä, jotka ovat luonteeltaan poliittisia ja johtuvat tilanteesta, joka Lähi-idässä on.

– Tästähän on myös julkaistu tutkimustietoa, että polarisoituminen on hyvin voimakasta ja paljon väkivallantekoja on ollut puolin ja toisin Israelin ja Palestiinan välillä. Kyllä me seuraamme koko ajan hyvin huolestuneena, mihin tämä voi johtaa. Tilanne jo nyt on äärimmäisen vakava.

Suomen Lähetysseuran toiminta keskittyy Jerusalemin toimintakeskukseen, jossa tärkein yhteistyökumppani on Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko.

– Teemme myös yhteistyötä israelilaisjärjestöjen kanssa.

Toimintakeskukseen on viime aikoina majoitettu israelilaisen lääkärijärjestön hoitamia potilaita. He ovat pakolaisia Irakista ja Syyriasta. Heillä on kolmen kuukauden oleskelulupa hoidon ajaksi.

– Siellä on esimerkiksi jesidejä, jotka ovat Irakissa joutuneet kokemaan hyvinkin karmeita asioita, Rissanen kertoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkon ympäristöjohtaja jäi koneesta – ”Suositeltiin etten lähtisi Betlehemiin”

Unesco kiistämässä Jerusalemin Temppelivuoren juutalaisuuden

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVerottaja ei kohtele verovähennyksissä työntekijöitä yhdenvertaisesti
Seuraava artikkeliPiispa Peuran mukaan kahdeksas käsky on erityisen ajankohtainen sosiaalisessa mediassa

Ei näytettäviä viestejä