Lähes 24 miljoonaa ylä- ja alakouluikäistä lasta jää koulun ulkopuolelle niissä 22 maassa, joissa on meneillään konflikti, kertoo Unicefin tuore analyysi.
Pahin tilanne on Etelä-Sudanissa, jossa 51 prosenttia lapsista ei pääse kouluun. Seuraavaksi huonoimmat luvut ovat Nigerissä, jossa 47 prosenttia lapsista on koulun ulkopuolella. Sudanissa vastaava luku on 41 ja Afganistanissa 40 prosenttia.
– Konfliktimaissa asuvat lapset ovat usein menettäneet kotinsa, perheenjäsenensä, ystävänsä, turvallisuutensa ja rutiininsa. Nyt kun heillä ei ole mahdollisuutta oppia edes luku- ja kirjoitustaidon perusteita, he ovat vaarassa menettää myös tulevaisuutensa, sanoo Unicefin koulutuspäällikkö Jo Bourne.
Konfliktimaissa uhkaa kasvaa kokonainen sukupolvi lapsia, joilta puuttuvat koulussa opittavat perustaidot. Lasten jääminen koulun ulkopuolelle konfliktimaissa heijastuu myös Eurooppaan
– Lasten koulutuksen puute ajaa osaltaan perheitä pakolaisiksi. Kun ei ole kouluja, ei ole tulevaisuutta, toteaa Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Koulutus on humanitaarisen työn vähiten rahoitettuja osa-alueita. Esimerkiksi Ugandassa, jossa Unicef auttaa eteläsudanilaisia pakolaisia, koulutustyö kärsii 89 prosentin rajoitusvajeesta.
Ilmoita asiavirheestä