Huolellinen varastointi ja pitkä aika pelastivat peräti kaksi urkuharvinaisuutta Kokkolassa. Tänä iltana Kaarlelan kirkon viereisessä vanhassa kappelissa nähdään klo 19-20 Normann-urkujen osia. Urkufriikit ovat kuitenkin vielä innostuneempia hyvin säilyneiden Walcker-urkujen osien äärellä.
Yli 60 vuoden varastoinnin jälkeen päivänvalon nähneet puretut urut ovat saaneet asiantuntijat kiihdyksiin. Molemmat urut ovat historiallisesti erittäin merkittävät: Kaarlelan kirkon Gustav Normann -urut ovat vuodelta 1879 ja Kokkolan kirkon E. F. Walcker -urut vuodelta 1881. Molemmat urkurakentamot ovat olleet aikansa etevimpiä ja tunnetuimpia.
Walcker tunnetaan erityisesti edistyksellisen urkuteknologian kehittäjänä, mutta valitettavasti lähes 90 prosenttia kuuluisan rakentamon uruista on tuhoutunut, muun muassa maailmansodissa. E. F. Walckerin urkutehdas on rakentanut Suomeen kaikkiaan 48 urut. Niistä ennen vuotta 1917 on rakennettu 30 urut, joista – nyt löytyneiden Kokkolan urkujen lisäksi – ovat säilyneet vain Richard Faltinin kotiurut Sibelius-museossa.
Kokkolassa onkin parhaillaan kaksi urkuasiantuntijaa tutkimassa soittimia: Martti Porthan Janakkalasta ja Christian Scheffler Saksasta.
Porthanin mukaan aikoinaan Virossa rakennetut Normann-urut edustavat aidoimpia ja alkuperäisimpiä Normann-urkuja mitä enää on jäljellä.
Kokkolan kanttoreiden käynnistämä historiallisten urkujen tutkimushanke yllätti positiivisesti. Nyt Kokkolassa pohditaan, miten urut saataisiin pystytettyä uudestaan. Kaupungin urkuhistoria on alkanut jo vuonna 1695, jolloin Beijerin veljekset rakensivat Kokkolan ensimmäiset urut. Nämä Ericus Germanin myöhemmin restauroimat urut ovat nykyään Munsalan kirkossa ja edelleen käytössä.
Tänään, torstaina 22.8. klo 19–20 yleisöllä on mahdollisuus tutustua Normann-urkujen osiin Kaarlelan kirkon vieressä olevassa vanhassa kappelissa. Klo 20 Kaarlelan kirkossa alkaa Kokkolan suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan kanttorien Isiemme urut -konsertti urkujen restaurointiprojektin hyväksi.
Kuvat: Tuomo Viherjuuri
Ilmoita asiavirheestä