– Yleensä uskontojen uhrien vertaistukiryhmissä on käynyt ihmisiä tosi monesta eri taustasta. Malli on toimiva, kävijät huomaavat, että ainoana oikeana itseään pitäviä liikkeitä on paljon. Liikkeistä eroamisessa on samanlaisia piirteitä, on kokemus, että yhteisö hylkää ja että elämä pitää opetella uudestaan, sanoo UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.
Vanhoillislestadiolaisten ja jehovantodistajien ryhmien perustamisen syynä on liikkeiden koko.
– Lukumääräisesti Suomessa on paljon vanhoillislestadiolaisia ja jehovantodistajia, ryhmät on helppo perustaa. Myös viimeaikainen mediakeskustelu vanhoillislestadiolaisen liikkeen ympärillä on johtanut siihen, että monet pohtivat onko oma tulevaisuus liikkeessä vai sen ulkopuolella, sanoo Valkila.
– Näiden vertaisryhmien toiminta on myös sillä tavalla erilaista, että tähän ilmoittaudutaan ja tapaamisia samalla kokoonpanolla on useampia. Kokeilemme toimintaa Helsingissä ja jos tarvetta tuntuu olevan, laajennamme muualle Suomeen.
Uskontojen uhrien vertaistukiryhmiä toimii Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Toimintaa on laajennettu nyt myös Ouluun ja Rovaniemelle.
Ilmoita asiavirheestä