Uskontojen uhrien tuki UUT ry:ssä on muodostunut perinteeksi muistaa kansainvälisenä naistenpäivänä vanhoillislestadiolaisten ehkäisykieltoa. Toiminnanjohtaja Joni Valkila laati aiheesta räväkän Facebook-päivityksen myös tänä aamuna.
Valkilan mukaan ehkäisykiellossa on kyse siitä, että yhteisön johtajat – jotka ovat miehiä – tulkitsevat Raamattua siten, että yhteisön naisten täytyy synnyttää mahdollisimman monta lasta. Miesten tekemän tulkinnan mukaan raskauden ehkäiseminen olisi Jumalan luomistyöhön puuttumista. Jopa seksistä pidättäytyminen ehkäisymielessä on synti, joka voi johtaa helvettiin.
Miksi UUT haluaa tarttua naistenpäivänä juuri tähän teemaan, Joni Valkila?
– Olemme osallistuneet tähän keskusteluun ainakin vuodesta 2008 lähtien. Mielestämme ehkäisykielto rikkoo ihmisoikeuksia. Vaikka asia koskettaa myös miehiä, se koskettaa aivan erityisellä tavalla naisia.
– Ehkäisykiellosta ja sen aiheuttamista ongelmista on puhuttu paljon julkisuudessa vuodesta 2009 lähtien, jolloin Ihmisoikeusliitto nosti asian esiin. Esitetty kritiikki ei kuitenkaan ole saanut vanhoillislestadiolaisten johtajia muuttamaan näkemyksiään. Inhimillisiä kärsimyksiä voitaisiin vähentää, jos johto höllentäisi kantaansa ehkäisykieltoon. Vähintä, mitä he voisivat tehdä, olisi sanoa: ehkäistä voi ilman omantunnontuskia ainakin siinä tapauksessa, että raskaus on uhka naisen terveydelle.
Mitkä asiat ehkäisykiellossa ovat erityisen ongelmallisia UUT:n näkökulmasta?
– Tuoreessa Päivämiehen kannanotossa annettiin ymmärtää, että ehkäisy on edelleen synti. Nykyään samassa lauseessa ei enää mainita sitä, että se voi johtaa helvettiin. Muissa yhteyksissä kuitenkin puhutaan, että synti voi viedä kadotukseen. Kun itse laitoin nämä lauseet samaan virkkeeseen Facebook-päivityksessä, päivitys hätkähdyttää. Onhan se melkoista, että Suomessa joudutaan yhä luopumaan perhesuunnittelusta helvetinpelossa.
Mitä muita asioita haluat nostaa esiin naistenpäivänä?
– Monissa uskonnollisissa yhteisöissä kontrolloidaan ja rajoitetaan yhä naisen seksuaalisuutta Vanhan testamentin moraaliopetusten hengessä, jopa väkivaltaisesti. Erityisen suuria ongelmia esiintyy Jehovan todistajien keskuudessa. Siellä raiskatuksi tulleesta naisesta tai lapsesta tehdään yhä usein syyllinen tapahtuneeseen uskonyhteisön oikeuskomiteoiden istunnoissa. Raiskattu voi rangaistukseksi ”teostaan” joutua yhteisössä sosiaalisesti eristetyksi.
– Miehillä on mahdollisuus monissa uskonnollisissa yhteisöissä nousta vaikutusvaltaiseen asemaan, myös linjaamaan opillisia tulkintoja ja moraalikysymyksiä ja kontrolloimaan muita. Naisilla tätä mahdollisuutta ei ole. Tämän vuoksi näyttää rumemmalta, että mies kontrolloi naista, kuin se, että mies kontrolloi miestä.
Kuva: Olli Seppälä. Päivämies-lehden artikkeli 8.2.2017.
Lue myös:
Lestadiolaisten Päivämies-lehti linjaa ehkäisyä: Vakavan sairauden aikana äidin lepo on tärkeää
Lestadiolaisten Päivämies-lehti poisti verkkosivuiltaan ehkäisyä pohtineen blogin
Ilmoita asiavirheestä