”Uskontokasvatus ei ole yhtä kuin kristillinen kasvatus”

Lasten ja nuorten monikulttuurisuuskasvatukseen liittyy aivan olennaisena osana uskonto- ja katsomuskasvatus sekä katsomusten välinen kohtaaminen. Suomessa pitäisi irrottaa toisistaan sanat uskontokasvatus ja kristillinen kasvatus, koska uskontokasvatus on käsitteenä huomattavasti laajempi.

Tätä mieltä on Kouvolan kirkkopäiville osallistuva lastentarhanopettaja ja teologi Silja Lamminmäki- Vartia, joka on ollut tekemässä uusia valtakunnallisia esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmia uskonnon aineryhmässä. Hän työskentelee Vantaan varhaiskasvatuksessa päiväkodin varajohtajana.

– Monikulttuurisuudesta ei voida puhua, jos uskontojen todellisuus leikataan siitä irti. Uskontoja ei pidä nähdä ongelmana vaan voimavarana. Lasten pitäisi saada pienestä pitäen eväitä sekä oman uskonnollisen perinteensä että muiden uskontojen edustajien perinteiden ymmärtämiseen ja kunnioittamiseen, Lamminmäki-Vartia sanoo.

Hän oli vaikuttunut tutustuessaan Göteborgissa Svenska Kyrkanin seurakuntien toimintaan. Siellä luterilainen pappi ja muslimi pitivät kouluilla yhteisiä aamunavauksia teemalla Aabrahamin lapset.

– Lisäksi jokaisessa evankelisluterilaisessa seurakunnassa on siellä nimetty pappi, jonka vastuulla on uskontodialogi. Hän tuntee nimeltä kaikki alueensa uskonnolliset johtajat ja palaveeraa heidän kanssaan säännöllisesti. Kriisin tai levottomuuksine uhatessa yhteistyötä tiivistetään. Tämä auttaa yhteiskuntarauhan ylläpitämisessä.

Suomessa tasokasta uskontodialogia käydään kyllä ylätasolla. Kirkkohallituksella on ollut vuosia hyvät neuvotteluyhteydet esimerkiksi maamme muslimeihin.

– Mutta meidänkin olisi opittava jalkauttamaan uskontodialogi arkeen. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen perusteissa ilmaistaan selvästi, että uskonnot ja katsomukset saavat näkyä.

– Jos päiväkodissa on muslimilapsia, meidän pitäisi juhlia joulun ja pääsiäisen lisäksi myös muslimien pyhiä juhlia koko päiväkotiporukalla, Lamminmäki-Vartia kannustaa.

Kirkkopäivien ohjelmaa Silja Lamminmäki-Vartia luonnehtii huikean hyväksi. Hänestä on arvokasta, että erilaiset ihmiset kokoontuvat näin runsaalla joukolla kirkon asioitten äärelle.

Kuva: Emilia Karhu.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPian Kirkkopäivillä keskustellaan tasa-arvoisesta avioliittolaista
Seuraava artikkeliPappi Laura Mäntylä: Ketä minun rakkauteni uhkaa?

Ei näytettäviä viestejä