Mistä uskonnollinen väkivalta johtuu? Olisiko syntynyt yhteiskuntia, jos ei olisi ollut uskontoja? Mitä Raamattu sanoo homoseksuaalisuudesta?
Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin on jo vastattu tammikuussa Facebookissa aloittaneessa Kysy uskontotieteilijältä -palvelussa. Sivuston takana on joukko uskontotieteen opiskelijoita, jatko-opiskelijoita sekä alan maistereita ja tohtoreita.
Idea sivustolle tuli Itä-Suomen yliopiston hieman vastaavasta Kysy biologilta -palstasta, joka herätti kiinnostusta Helsingin yliopiston uskontotieteen ainejärjestön Mythos ry:n Facebook-ryhmässä.
Sivuston rakentamisessa alusta asti mukana ollut uskontotieteen opiskelija Suvi Laakso kertoo, että sivuston tavoitteena on nostaa uskontotieteen näkyvyyttä Suomessa ja yleistajuistaa tutkimusalan teoreettisia näkökulmia.
– Uskontotiede on pieni ja melko huonosti tunnettu tieteenala Suomessa, Laakso sanoo.
– Lisäksi tietyntyyppisiä uskontoon liittyviä kysymyksiä käsitellään julkisuudessa ilman, että uskontotieteilijät useinkaan ovat kommentoimassa ja tuomassa tutkimuksellista näkökulmaa.
Tällaisia ovat vaikkapa kysymykset kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen paikasta yhteiskunnassa.
Toisaalta sivuston tavoitteena on rohkaista uskontotieteilijöiden välistä keskustelua.
– Haluamme haastaa uskonnontutkijoita asemoimaan paikkansa yhteiskunnassa, Laakso sanoo.
Palvelu toimii opiskelijalähtöisesti ja vapaaehtoispohjalta. Sivuston taustalla vaikuttaa 70-henkinen taustaryhmä, josta noin puolet on uskontotieteen jatko-opiskelijoita ja loput opiskelijoita tai valmistuneita maistereita Helsingin yliopistosta, Turun yliopistosta ja Åbo Akademista. Lisäksi parisenkymmentä tutkijaa on lupautunut tarvittaessa vastaamaan oman erikoisalansa kysymyksiin.
Mukana ovat muun muassa ufouskonnollisuutta tutkinut Jaakko Närvä, mormonismia tutkinut Kim Östman, kognitiiviseen uskontotieteeseen erikoistunut Jussi Niemelä sekä uusiin uskonnollisiin liikkeisiin paneutunut Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg.
Suvi Laakso kertoo, että tähän mennessä sivustolle on tullut kolmisenkymmentä kysymystä, joista kahteenkymmeneen on jo vastattu. Erityisesti kysyjiä kiinnostaa kristinusko ja siihen liittyvät ilmiöt, mutta myös islamiin liittyviä kysymyksiä on tullut muutama.
– Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta edustavat aika hyvin niitä ilmiöitä, joista käydään julkista keskustelua Suomessa, Laakso sanoo.
Ilmoita asiavirheestä