Juhani Huttunen Kirkko ja kaupunki -lehdessä.
Jutussa haastatellaan Kotimaa24:sta tuttuja Pauli Lindebergiä ja Anne Mikkolaa sekä päätoimittaja Olli Seppälää.
Katsomuksellisesta bloggaamisesta tuli kirkon piirissä yhteisöllinen ilmiö syksyllä 2009. Silloin Kotimaa -lehden vanha verkkoversio ajettiin taloudellisista syistä alas ja tilalle perustettiin kaikille avoin blogialusta, Kirkko ja Kaupunki kertaa mennyttä.
– Yllätyimme, miten tärkeäksi kanavaksi Kotimaa24 heti alusta alkaen muodostui vanhoillislestadiolaisille. Samoin ateistit löysivät paikkansa keskustelussa, Kotimaa24:n päätoimittaja Olli Seppälä totesi lehdelle.
Lindeberg julkaisi ensimmäinen bloginsa marraskuussa 2010. Se koski Dalai-laman käsityksiä hengellisyyden ja tieteellisen maailmankuvan rinnakkaisuudesta.
– Hengelliset kysymykset kiinnostivat ja muutenkin bloggaaminen vaikutti hauskalta puuhalta, Lindeberg kertoi.
Hänelle blogi on keino pyydystää jokin tiettynä hetkenä syntyvä assosiaatio- tai ajatusvirta. – Saan paljon sytykkeitä ympäristöstäni ja olen aika reaktiivinen.
Uudistuneessa Kotimaa24:ssa bloggaamista jatkava Pauli Lindeberg näkee tämänhetkisen verkkokeskustelun tilan hyvänä.
– Kun Kotimaa24 uudistui, siellä aiemmin ilmennyt viha ja katkeruus hävisivät pois. Kaunaisuus ei myöskään periytynyt uusille blogialustoille.
Jutussa kerrotaan myös uusista blogialustoista, joita syntyi useita, kun vapaa bloggaaminen Kotimaa24:ssa päättyi.
Yksi aktiivisimmista ja luetuimmista uusien alustojen bloggaajista on lammilainen kansantaloustieteen tohtori (PhD) ja teologian kandidaatti Anne Mikkola, Kirkko ja kaupunki toteaa.
– Hämmästyin, miten valtavan hienoja keskusteluja syntyi, kun hyvin erilaiset ihmiset tarttuivat teemaan. Opin valtavasti kirkon sisäisistä jännitteistä, ihmisistä mutta myös itsestäni, Mikkola sanoi.
Mikkola on tällä hetkellä yksi Katsomuksia-foorumin moderaattori.
Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista
Ilmoita asiavirheestä