Helsingissä sijaitsevan ortodoksisen Uspenskin katedraalin ikonostaasi eli kuvaseinä vaatii laajaa konservointia. Alkuvuodesta tehdyn vauriokartoituksen mukaan ikonostaasin kultaukset ovat oletettua huonommassa kunnossa. Edessä on vuosien korjaustyö, jonka kokonaiskustannukset ylittävät alustavan arvion mukaan reippaasti puoli miljoonaa euroa.
Neljän alan yrityksen ja viiden erityisasiantuntijan tekemä vauriokartoituksen raportti ja konservointisuunnitelma luovutettiin Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle eilen tiistaina.
Katedraalin ikonostaasin edellisestä mittavasta korjauksesta on kulunut viitisenkymmentä vuotta. Uspenskin katedraali täyttää vuoden 2018 lokakuussa 150 vuotta. Se on suojeltu kohde.
Ikonostaasin kunnostuksesta vastaa Valamon luostari yhteistyössä Museoviraston kanssa. Vauriot pyritään korjaamaan ensisijaisesti säilyttävän konservoinnin avulla.
– Korjaussuunnitelmassa pyritään säilyttämään historian kerrostumat. Eletty elämä saa näkyä myös kultauksissa. Siksi ehdotamme, että kultaukset puhdistetaan ja sen jälkeen ne kiinnitetään uudelleen, kartoitusprosessia johtanut puu- ja kultauskonservaattori Suvi von Essen kertoo ortodoksikirkon tiedotteessa.
Katedraalin kuvaseinä on kaikkiaan noin 21,5 metriä leveä ja 10,5 metriä korkea.
– Ikonostaasi ja pyhä portti tulee ajatella kokonaisuutena. Korjaustöissä ikonostaasia tulee kohdella taideteoksena, joka on myös erottamaton osa katedraalin rakenteita ja sisustusta, museoviraston edustaja Ulla Setälä sanoo.
Kaksi aiempaa kunnostushanketta 2000-luvulla
Ikonostaasin kultauskonservointi pyritään aloittamaan tänä vuonna ja se suoritetaan vaiheittain.
– Työstä on mahdoton tehdä tarkkaa kustannus- ja tuntiarviota. Tässä työssä tulee ottaa huomioon myös hankalan työn lisä niin palkassa kuin työajassakin. Konservointia joudutaan tekemään ylhäällä telineissä, vaikeissa asennoissa. Tämän vuoksi nykyinen, lähes puolen miljoonan kustannusarviomme saattaa jopa osua alakanttiin, von Essen sanoo.
Hanke rahoitetaan osittain kirkollishallituksen avustuksella. Konservoinnissa tarvitaan myös ulkopuolista rahoitusta. Helsingin yliopiston taidehistorian tutkija Hanna Kemppi teki konservointia varten taide- ja rakennushistoriallisen selvityksen vuonna 2015.
Edellisiä Uspenskin katedraalin laajempia kunnostushankkeita ovat olleet kirkon tähtikuviokaton kunnostus viime vuoden maaliskuussa ja kupoleiden kultaus ja kellojen virittäminen vuosina 2004–2007.
Uspenskin katedraalin on suunnitellut arkkitehti A.M. Gornostajev. Ikonostaasin ikonit on maalannut akateemikko P.S. Šiltsov. Ikonostaasissa yhdistyvät klassiset ainekset ja venäläisbysanttilaiset koristeaiheet. Katedraalissa vierailee arviolta reilut puoli miljoonaa kävijää vuodessa.
Ikonostaasi muodostuu ikoneista eli pyhistä kuvista, jotka muodostavat yhdessä seinän. Ikonostaasin tehtävänä on ilmentää näkyvänä näkymätöntä maailmaa, pyhinä kuvina taivasten valtakuntaa.
Kuva: Katja Hagelstam
Ilmoita asiavirheestä