Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen seurakunta eli Utsjoen seurakunta on jo pitkään kärsinyt suurista taloudellisista vaikeuksista. Nyt seurakunta on ajautunut vararikkoon.
Utsjoen seurakunnan kirkkovaltuusto päätti kokouksessaan 15.12. esittää Inarin kirkkovaltuustolle, että Utsjoen seurakunnasta tulisi Inarin seurakunnan kappeliseurakunta.
Utsjokelaisten toive on, että Inarin ja Utsjoen kirkkovaltuustot voisivat esittää tätä yhdessä tuomiokapitulille, joka veisi asian edelleen Kirkkohallitukseen.
Hiukan alle tuhannen jäsenen Utsjoen seurakunta on saanut kirkkohallitukselta saamelaismomentin nojalla palkkausavustusta 160 000 euroa vuosittain. Näin on katettu seurakunnan kirkkoherran ja diakonissan palkat ja toimintakulut. Seurakunnan itse maksettavaksi on jäänyt vielä nuorisotyönohjaajan ja osa-aikaisen suntion palkat sekä kiinteistömenot ja muut juoksevat kulut.
Seurakunnalla on velkaa 330 000 euroa, josta erääntyy ensi vuoden lokakuussa maksettavaksi 80 000 euroa. Seurakunnan hallinnollisista asioista vastaava vt. kirkkoherra, eläkkeellä oleva Inarin kirkkoherra ja lääninrovasti Jouko Lepistö kertoo, että tuota summaa seurakunnan tilillä ei tule lokakuussa olemaan, joten nyt oli pakko toimia.
– Jos Utsjoen seurakunta olisi liikeyritys, se olisi jo ajat sitten joutunut hakeutumaan selvitystilaan. Se ei olisi pystynyt maksamaan edes konkurssikustannuksia vaan olisi vain hiipunut pois, Lepistö kertoo.
– Jotta voimme turvata seurakunnan toiminnan Utsjoen alueella jatkossakin, meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin hakeutua Inarin kappeliseurakunnaksi. Toinen vaihtoehto olisi jättäytyä Kirkkohallituksen yksipuolisesti määräämään pakkoliitosprosessiin, jolloin jopa seurakunnan nimi voisi kadota.
Viimeinen niitti Utsjoen seurakunnan taloudelle on ollut Karigasniemen kappelilaskut.
Jos kaikki menee niin kuin Utsjoella nyt toivotaan, Utsjoen liittyminen Inarin kappeliseurakunnaksi tapahtuisi vuoden 2018 alussa. Sitä ennen on edessä haastavia aikoja.
– Juuri kerjäsin sähköfirmalta ja vakuutusyhtiöltä seurakunnan laskuille lisää maksuaikaa, Lepistö kertoo.
Lepistön mukaan Utsjoen seurakunnan verotulot ovat runsaat 20 000 euroa kuukaudessa ja kiinteät menot noin 19 000 euroa kuukaudessa.
– Yhdellä tai kahdella tuhannella eurolla kuukaudessa ei toimintaa pyöritetä.
Utsjoella toivottiin ja uskottiin, että Kirkkohallitus olisi vielä lisännyt vuosittaista tukeaan Utsjoen seurakunnalle sen saamelaisenemmistön vuoksi. Anomus kuitenkin hylättiin.
Lepistön mukaan oli objektiivisesti tarkastellen selvää, että tämän enempää saamelaistyön varoja ei enää voida näin pieneen seurakuntaan suunnata.
Kirkkohallitus panostaa saamelaistyöhön kaikkiaan vajaat 500 000 euroa vuosittain, ja potista täytyy riittää esimerkiksi Inarin saamelaispapin ja -diakonin palkkoihin, koko kirkon saamelaistyön sihteerin palkkaan, Enontekiön saamelaispapin palkkaan, saamelaisrippikouluun sekä saamelaisasiain neuvottelukunnan toimintaan.
Utsjoen seurakunta on käynyt Kirkkohallituksen kanssa taustaneuvotteluja siitä, että Utsjoen seurakunnan työntekijöiden palkkausavustus säilyisi muutoksen myötäkin. Se maksettaisiin Inarin seurakunnalle, joka vastaisi vastedes Utsjoen työntekijöiden palkoista.
– Näin voitaisiin varmistaa, että alueella säilyy omat työntekijät, pappi, diakoniatyöntekijä ja nuorisotyöntekijä. Se olisi välttämätöntä, koska Inarista on Utsjoelle matkaa pitkälti toistasataa kilometriä, Lepistö sanoo.
Kuva: Jussi Rytkönen
Lue myös:
Utsjoen seurakunnalle 50 000 euroa kirkkohallitukselta
Oulun tuomiokapituli: Utsjoen seurakunnan talous on romahtanut
Piispa Salmi: Pohjoiset seurakunnat tarvitsevat pian lain turvaa
Kalareissu Utsjoella johti urkulahjoitukseen
Ilmoita asiavirheestä