Ensi sunnuntaina Karigasniemen vanhan kappelin irtaimistoa myydään huutokaupalla. Kappeli kuuluu Utsjoen seurakuntaan, jonka vararikosta uutisoitiin ennen joulua.
– Vanha kappeli on desakralisoitu keväällä. Siellä on edelleen pientä irtaimistoa, jolle ei seurakunnalla ole käyttöä. Odotettavissa olevilla tuloilla ei ole mitään todellista merkitystä meidän talousongelmiemme kattamiseen, kertoo Utsjoen seurakunnan kappalainen Waltteri Hämäläinen.
Hämäläisen mukaan arvokkainta myytävää ovat hyväkuntoiset toisiinsa liitettävät irtotuolit, joita on noin 150. Huutokauppasivulla luetellaan lisäksi muun muassa astiastoja ja muita keittiötavaroita.
– Ei siellä mitään superhuippuerikoisia tavaroita ole. Mutta joitakin kirkkotilaan liittyviä erikoisuuksia on, kuten vanha alttaripöytä.
Lisäksi huutokaupasta voi huutaa vaikka virsitaulun numeroita.
Utsjoella välimatkat ovat pitkät ja väkeä vähän. Hämäläinen uskoo huutokaupan kuitenkin onnistuvan.
– Ilman muuta odotan ja toivon, että ihmisiä tulisi paikalle, ja tulee juuri niitä ihmisiä, jotka niitä tavaroita saattaisivat tarvita. Käytännössähän huutokaupan järjestäminen ei suuria ponnistuksia vaadi.
Huutokaupan jälkeen viereisellä tontilla seisovassa uudessa kappelissa pidetään messu.
– Pidetään hyvällä mielellä vähän pilke silmäkulmassa huutokauppaa, ja sen jälkeen meillä on messu. Vietetään iltapäivä yhdessä.
Vanha kappeli myydään tarjousten perusteella
Vanhaa huonokuntoista kappelia itseään ei huutokaupata, mutta ostaa sen saa, tontteineen. Siirtäminen ei ole mahdollista, mutta käyttötarkoituksen ostaja voisi päättää itse. 60-luvulla rakennettu kappeli ei ole Museoviraston suojelema.
Myynnistä käydään parhaillaan neuvotteluja, mutta päätöksiä ei ole tehty.
– Purkukustannukset ovat isot. Jos Karigasniemellä puretaan rakennus, rakennusjätteet on kuljetettava Ivaloon, jonne on matkaa 160 kilometriä, kertoo Utsjoen seurakunnasta vt. kirkkoherra Jouko Lepistö.
Kappeli on rakennettu kappaletavarasta, joten osa materiaalista voidaan kierrättää paikallisesti vaikka polttopuuksi, mutta muun rakennusjätteen kuljetuksiin kuluu helposti parikymmentätuhatta euroa.
– Jos sitä ei saa myytyä, se on purettava. Jos joku ostaisi sen tontteineen vaikka eurolla, niin siinä seurakunta säästäisi kymmeniätuhansia euroja.
Lepistön mukaan kuluva vuosi neuvotellaan tilanteesta hyvässä yhteistyössä Inarin seurakunnan kirkkoherran ja talouspäällikön kanssa.
Inarin seurakunta käsittelee seurakuntajakoesitystä tammikuussa
Vanhan kappelin lisäksi Utsjoen seurakunta myy maakappaleita. Tenojoen varrella oleva rakennuskelvoton alue on jo myyty, vain kirkkohallituksen vahvistusta vailla. Maapalasta saadaan Lepistön mukaan ihan kohtuullinen hinta.
Kolmas myyntikohde on Nuvvuksessa. Tontille on alun perin aiottu rakentaa Nuvvuksen uusi rukoushuone, mutta rakennustyötä ei ole aloitettu.
Keskiviikkona 11.1. Inarin seurakuntaneuvosto käsittelee Utsjoen seurakunnan esitystä Inarin kappeliseurakunnaksi liittymisestä.
– 25.1. Inarissa on kirkkovaltuuston kokous, jossa asiasta sitten päätetään. Päätöksen pohjalta tuomiokapituli määrää selvitysmiehen ja tekee kirkkohallitukselle esityksen seurakuntajaon muutoksesta, Jouko Lepistö sanoo.
Kuva: Antero Isola. Karigasniemen vanha kappeli tontteineen on myynnissä.
Lue myös:
Utsjoen seurakunnassa talouskatastrofi: Pyytää päästä Inarin kappeliseurakunnaksi
Utsjoen seurakunnalle 50 000 euroa kirkkohallitukselta
Oulun tuomiokapituli: Utsjoen seurakunnan talous on romahtanut
Kalareissu Utsjoella johti urkulahjoitukseen
Ilmoita asiavirheestä