Uuden alkoholilain myötä ehtoollisviini on seurakunnille jopa puolet kalliimpaa kuin ennen

Ehtoollisviini on uuden alkoholilain myötä muuttunut verolliseksi maaliskuusta 2018 lähtien. Kirkon keskushallinnon jumalanpalveluselämän asiantuntijan Terhi Paanasen mukaan tilanne vaikuttaa seurakuntiin kahdella tapaa.

– Ensimmäiseksi ehtoollisviinin hinta nousee, koska se muuttuu verolliseksi. Eräs suntio totesi viinin hinnan kaksinkertaistuneen seurakunnille. Muutos on tullut sellaisella aikataululla, ettei budjetissa ole todennäköisesti otettu sitä huomioon.

Toinen muutos on se, että kaikki ehtoollisviinit tilataan tästä lähin Alkolta. Monilla seurakunnilla on Paanasen mukaan ollut vakiintuneita käytäntöjä ja yhteistyökuvioita ehtoollisviinin tilaamisessa ja toimituksissa. Nyt seurakuntien tulee rekisteröityä Alkon yritysasiakkaaksi.

– Olemme vähän yrittäneet selvittää, mitkä asiat seurakunnan näkökulmasta nyt muuttuvat. Teemme yhteistyötä ja selvittelemme asiaa yhdessä Alkon kanssa. Alko aikoo lähettää seurakunnille ohjeita ehtoollisviinien tilausta koskien.

Ehtoollisviinin verovapaus poistettiin EU-direktiivin vastaisena

Ryhmäpäällikkö Eeva Saari Valvirasta kertoo, että alkoholilain mukaan alkoholielinkeino on luvanvaraista toimintaa. Alkoholijuomien valmistukseen, tukkumyyntiin, vähittäismyyntiin ja anniskeluun tarvitaan lupa.

Saaren mukaan alkoholijuomien tukkumyyjä saa myydä yli 5.5 prosenttisia alkoholijuomia luvanhaltijalle tai toimittaa alkoholijuomia tiettyihin verottomiin käyttötarkoituksiin, kuten lääkkeiden tai elintarvikkeiden valmistukseen. Nämä lainkohdat ovat ennallaan myös uudessa alkoholilaissa.

– Ennen maaliskuuta veroton käyttötarkoitus koski myös viinejä, joita evankelis-luterilainen seurakunta, ortodoksinen seurakunta tai uskonnonvapauslain mukaisesti rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta käyttivät ehtoollisviininä. Tämä kohta poistui alkoholijuomaverolain uudistamisen yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoo, että ehtoollisviinin verovapaus poistettiin, koska se oli EU:n verodirektiivin vastainen.

Myös Merimieskirkko ja Valamon luostari ovat lakimuutoksen häviäjiä

Lakimuutoksen myötä Valamon luostari menetti ehtoollisviinien myyntilupansa ja Suomen Merimieskirkko välitysoikeutensa. Merimieskirkon rooli on ollut vastaanottaa ehtoollisella käytettävän Kirkkoviinin tilauksia. Maahantuonnista ja ehtoollisviinin jakelusta on vastannut Merimieskirkon yhteistyökumppani Uniq drinks Finland. Tähän saakka Suomessa myydystä ehtoollisviinistä noin 60 prosenttia on ollut Merimieskirkon Kirkkoviiniä.

– Merimieskirkko ei voi enää ottaa vastaan alkoholia sisältävän ehtoollisviinin tilauksia, eikä Uniq drinks voi toimittaa viinejä suoraan seurakunnille, varainhankintakoordinaattori Katja Honkala kertoo.

Myös ehtoollisviinin käsite sekä siihen liittyvät erikoismyyntitavat poistettiin uudesta alkoholilaista kokonaan. Muutoksen myötä seurakuntien oikeus ostaa Kirkkoviiniä suoraan tukkureilta poistui.

Kirkkoviiniä saa pian Alkon verkkokaupasta

Honkalan mukaan Kirkkoviini on tilattavissa Alkon verkkokaupasta näillä näkymin toukokuun lopulla Alkon omista prosesseista johtuen. Merimieskirkon alkoholitonta ehtoollisviiniä voi kuitenkin edelleen tilata suoraan Uniq drinks Finlandilta.

– Nähtäväksi jää, minkä verran seurakunnat vaihtavat ehtoollisviinimerkkiä. Kirkkoviini ei ole meille eikä Uniq drinks Finlandille tuottoisa bisnes, vaan olemme toimineet palvellaksemme seurakuntia. Jos tilaukset merkin vaihdon vuoksi vähenevät, pienenee luonnollisesti meidänkin saama tuotto, Katja Honkala sanoo.

Samoja eettisiä periaatteita noudattaen tuotettu viini samalla Kirkkoviini-etiketillä on jatkossakin seurakuntien saatavilla.

– Seurakuntien kannalta hyvä puoli Alkon verkkokauppaan siirtymisessä on se, että tuotteen saa tilattua lähimpään Alkoon ja tuotteesta poistuu minimitilausmäärä ja kuljetusmaksu. Toimitusaika myös nopeutuu alle viikkoon tilauksen saapumisesta.

Merimieskirkko on pyytänyt Valviraa lähettämään virallisen tiedotteen asiasta.

– Näin voisimme tiedottaa seurakuntia muutoksesta. Itse lakitekstistä on vaikea löytää kohtaa, johon Alkon oikeus toimia ainoana ehtoollisviinin jakelijana seurakunnille perustuu.

Verovapauden poistuminen oli Merimieskirkon tiedossa, mutta Alkon yksinoikeus toimia ehtoollisviinien jakelijana tuli yllätyksenä.

– Valvira otti meihin ja Uniq drinks Finlandiin yhteyttä muutoksen jo astuttua voimaan.

Kuva: Maria Kesti

Lue myös arkistojutut:

Kirkko tyrmää aikeet ehtoollisviinin verottamisesta – ”Suomen hallituksen poliittinen päätös”

HS: Ehtoollisviiniä esitetään vahingossa verolliseksi

Vapaa-ajattelijat: Ehtoollisviinin verovapaus laitonta

”Vapaa-ajattelijat ei ole ainoa uskonnonvapauden puolustaja”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkovaltuuston puheenjohtaja Toivakasta: Päättäjiksi tarvitaan taitavia verkostoitujia
Seuraava artikkeliSateenkaariparien vihkimiseen valmiit papit lähtivät tapaamaan kirkolliskokouksen edustajia

Ei näytettäviä viestejä