Uudenkaupungin seurakunta irtisanoi viisi työntekijää

Varsinaissuomalainen Uudenkaupungin seurakunta on irtisanonut viisi työntekijäänsä ja osa-aikaistanut yhden. Maaliskuun lopulla päättyneet yt-neuvottelut eivät liittyneet koronapandemiaan, vaan syynä oli seurakunnan jo vuosia vaikeana jatkunut taloustilanne.

Uudessakaupungissa päätös yt-neuvottelujen aloittamisesta tehtiin jo viime vuoden puolella. Neuvottelut kuitenkin haluttiin siirtää tämän vuoden alkuun, jolloin uusi kirkkoherra Juhana Markkula aloitti virassa. Samoin haluttiin, että päätöstä olisivat tekemässä uudet, viime vuonna valitut luottamushenkilöt.

– Seurakunta oli pystynyt elämään talousarvion tosiasiallisesta alijäämästä huolimatta myymällä kiinteistöjä ja metsää 1,3 miljoonan euron arvosta. Sillä tiellä ei kuitenkaan voinut jatkaa. Säästötavoitteeksi asetettiin 400 000 euroa, Juhana Markkula sanoo.

Hänen mukaansa tavoite saavutettiin. Irtisanomista johtuen osa taloushallinnon töistä kuitenkin täytyy ulkoistaa, jolloin säästöksi tulee vain noin 350 000 euroa.

Irtisanotut ovat kappalainen, kaksi diakonian viranhaltijaa ja kaksi toimistotyöntekijää

Uudenkaupungin seurakunnassa on 11 500 jäsentä. Työntekijöitä oli ennen yt-neuvotteluja 42.

Kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan viime viikolla yksimielisesti viidestä irtisanomisesta tuotannollis-taloudellisiin syihin vedoten. Irtisanotut ovat kappalainen, kaksi diakonian viranhaltijaa ja kaksi toimistotyöntekijää. Yhden suntion työ osa-aikaistettiin. Kappalaisen irtisanomisesta päättää viime kädessä tuomiokapituli.

Lisäksi seurakunta ei jatka määräaikaisten työsuhteita niiden päättyessä. Taloustilanteen kokonaisuudessa merkitystä on myös kanttorin eläkkeelle siirtymisellä. Parin kolmen vuoden kuluessa neljä tai viisi muutakin työntekijää jää eläkkeelle.

– Toiminnallisella puolella lapsi-, nuoriso- ja musiikkityössä vähennyksiä oli jo tapahtunut, joten sieltä ei voitu enää vähentää, Markkula sanoo.

– Diakonian tiimissä oli viisi työntekijää, nyt kaksi vähemmän. Pappeja oli kuusi, nyt yksi vähemmän. Tarkastelimme koko organisaatiota ja pyrimme vähentämään kokonaisuus huomioiden niin, että eri työaloilla olisi riittävät resurssit.

Kirkkoherra: ”Kirkko on ollut varsin suojattu toimiala”

Kirkkoherra Juhana Markkula arvioi, että yt-neuvottelujen tulos oli Uudessakaupungissa monilta osin odotettu, sillä huono taloustilanne oli hyvin tiedossa niin työntekijöillä kuin luottamushenkilöilläkin.

– Yt-neuvottelujen lopputulos on valitettava henkilöstön ja erityisesti irtisanottujen kannalta. Toisaalta moni kokee varmasti päätöksen myös helpotuksena, sillä pitkään jatkunut epävarmuus on nyt tältä osin ohitse.

Markkula sanoo pohtineensa seurakunnan tilannetta suhteessa Uudenkaupungin autotehtaaseen, jossa on totuttu vuosien varrella suuriin sopeutuksiin. Valmet Automotive kertoi alkuviikosta henkilöstön vähennystarpeesta Uudenkaupungin autotehtaalla. Yt-neuvottelujen piirissä on väkeä kaikista autotehtaan henkilöstöryhmistä, yhtensä noin 1 200 ihmistä.

– Sekin on käynyt mielessä, että kyllä kirkko on ollut varsin suojattu toimiala. Eikä vain yrityssektoriin verraten, vaan jopa muuhun julkiseen sektoriin, jos mietimme vaikkapa 1990-luvun laman vaikutuksia kunta- ja muuhun julkiseen puoleen.

Markkula arvelee myös, että Uudenkaupungin kaltaisia irtisanomisia nähdään lähitulevaisuudessa muissakin Suomen luterilaisissa seurakunnissa.

– Meillä on yt-prosessin jälkeenkin vankka työntekijäjoukko ja hyvät edellytykset kehittää seurakuntaelämää Uudessakaupungissa. Kansainvälisessä vertailussa kirkollamme on edelleen suuret resurssit käytössään.

Kuva: Jukka Granström. Uudenkaupungin kirkko.

Lue myös:

”Osa lomautuksista saattaa olla hätiköityjä” – Tällaisia yt-neuvotteluja seurakunnissa käydään

Jo yli 20 seurakuntaa ja yhtymää suunnittelee yt-neuvotteluja – Tampereella ennakoidaan lomautuksia

Suureen Salon seurakuntaan esitetään yt-neuvotteluja – kirkko ei suosittele lomautuksia

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKari Mäkisen johtama työryhmä: Koronakriisi on paljastanut yhteiskunnan murtumakohtia
Seuraava artikkeliAntti Pentikäinen USA:n protesteista: Mustien sorto on jatkunut ilman riittävää irtiottoa menneestä

Ei näytettäviä viestejä