Uusi globaali kyselytutkimus vahvistaa suuret erot uskonnollisuudessa – kristinusko heikentyy Z-sukupolvessa, islam ja hindulaisuus taas vahvistuvat

Eri maiden uskonnollisuudessa ja siihen liittyvissä yksityiskohdissa on huomattavan suuria eroja. Lisäksi eri sukupolvien uskonnollisuudessa on huomattavia eroja sekä saman uskontokunnan sisällä että vertailussa uskontokuntien välillä.

Näin kertoo kesän kynnyksellä julkistettu kansainvälinen Global Religion 2023 –kyselytutkimus. Tutkimuksen teki kansainvälinen, alun perin Ranskassa perustettu Ipsos-markkinointitutkimus. Kyselytutkimus toteutettiin 26 maassa, joista suurin osa on läntisiä yhteiskuntia Euroopassa, Amerikoissa ja Australiassa.

Mukana olivat kuitenkin myös perinteisen länsimaisen kulttuuripiirin ulkopuoliset Turkki, Intia, Singapore, Thaimaa, Japani, Etelä-Korea ja Etelä-Afrikka.

KYSELYTUTKIMUKSEN MUKAAN kyselyyn osallistuneissa maissa keskimäärin 40 prosenttia vastanneista kertoo uskovansa Jumalaan kuten pyhissä kirjoituksissa kerrotaan. 20 prosenttia uskoo johonkin korkeampaan voimaan, mutta ei pyhien kirjoituksien esittämällä tavalla.

21 prosenttia ei uskonut Jumalaan tai mihinkään korkeampaan voimaan tai henkeen.

19 prosenttia ei ollut varma tai ei halunnut vastata.

USKONNOLLISIN MAA uskonnollisen identifikaation mukaan on tutkimuksen mukaan Intia, jossa 99 prosenttia vastanneista kertoo kuuluvansa uskontokuntaan. Seuraavina tulevat Thaimaa (98), Turkki (86), Etelä-Afrikka (83), Peru (80) ja Singapore (79).

”Keskikastia” tutkimusmaista uskontokuntaan kuulumisessa ovat esimerkiksi Italia (70 prosenttia), Argentiina (67), Yhdysvallat (66), Chile (63) ja Unkari (62).

Tämän tilaston loppupäässä, jossa uskontokuntaan kuuluminen on itseidentifikaation perusteella suhteellisen vähäistä, Etelä-Koreassa peräti 53 prosenttia, Ruotsissa 50 prosenttia ja Alankomaissa 48 prosenttia ilmoittaa, ettei heillä ole lainkaan uskontoa.

USKO JUMALAAN tai korkeampaan voimaan on suurinta Brasiliassa, jossa yhteensä 89 prosenttia vastasi jommalla kummalla tavalla. Lähelle pääsivät myös Etelä-Afrikka (samoin 89), Kolumbia (86), Meksiko (85), Peru (84), Turkki (82) ja Intia (82).

Vähäisintä usko Jumalaan tai korkeampaan voimaan on kyselyn mukaan Japanissa (19 prosenttia), Etelä-Koreassa (33), Alankomaissa (39), Ruotsissa (41), Belgiassa (42), Isossa-Britanniassa (43) ja Ranskassa (44).

KYSELYN MUKAAN niin sanottuun Z-sukupolveen (noin vuosina 1995–2012 syntyneet) kuuluvien täysi-ikäisten joukossa uskonnollisuus on globaalisti vähäisempää kuin koko aikuisväestöllä. Poikkeamat eri maiden ja uskontokuntien välillä ja niiden sisällä ovat kuitenkin huomattavia.

Tutkimuksen mukaan erityisesti katolinen kristinusko heikentyy Z-sukupolvessa monin paikoin siellä, missä katolilaiset ovat väestön enemmistönä. Protestanttisuus kestäisi kyselyn mukaan vähän paremmin: esimerkiksi Meksikossa, Argentiinassa, Unkarissa ja Ranskassa katolinen usko vähentyy nuorimpiin polviin mentäessä, mutta protestanttinen vahvistuu.

SEN SIJAAN muslimien ja muiden ei-kristillisten uskontojen keskuudessa nuoret sukupolvet näyttäisivät olevan vanhempia uskonnollisempia. Näin on muslimien kohdalla esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Belgiassa ja Turkissa.

Buddhalaisuudessa ja hindulaisuudessa nuoret näyttäytyvät tutkimuksen perusteella vanhempia polvia uskonnollisemmilta Singaporessa, Intiassa ja Kanadassa.

Erityisesti buddhalaisuuden kohdalla on huomattavaa, että Japanissa ja Etelä-Koreassa sen kannatus vähenee Z-sukupolvessa verrattuna koko buddhalaiseen aikuisväestöön.

Ipsos-tutkimukseen osallistui 26 maassa kaikkiaan 19 731 aikuista vastaajaa. Kyselyt tehtiin tammi–helmikuun aikana 2023.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Kirkastusvuorelle ei tehdä majaa
Seuraava artikkeliAvoin keskustelutilaisuus Hannu Väisäsen taideteoksista Uudenkaupungin seurakunnassa – Kirkkoherran mukaan myyntipäätökselle otetaan aikalisä

Ei näytettäviä viestejä