Kirkkohallitus on julkaissut uuden kristinuskon ja juutalaisuuden suhdetta käsittelevän artikkelikokoelman. Kirkko ja juutalaisuus. Taustatietoa ja lähtökohtia kohtaamiselle on yhteistyölle on 135-sivuinen tietopaketti, joka on vapaasti luettavissa kirkkohallituksen verkkosivuilla.
Kirkkohallituksen tiedotteen mukaan viime vuosien yhteiskunnallinen polarisoitumiskehitys luo yhä enemmän tarvetta rakentavaan dialogiin myös uskontojen kesken. Siksi tuore julkaisu paneutuu kahden sisaruskonnon, juutalaisuuden ja kristinuskon vuoropuheluun. Artikkelikokoelman kirjoittajat luovat asiantuntemuksellaan monipuolisen kuvan aiheesta niin akateemisesti kuin käytännön elämänkin suhteen.
Julkaisussa on toistakymmentä artikkelia ja miltei yhtä monta kirjoittajaa.
Ensimmäiset niistä käsittelevät juutalais-kristillisen dialogin vaiheita ja teologiaa:
”Teiden erkanemisesta uuden ajan kynnykselle” (Pekka Lindqvist), ”Lutherin suhde juutalaisiin” (Pekka Lindqvist), ”Juutalais-kristillisen dialogin vaiheet ja teologia toisen maailmansodan jälkeen” (Anni Maria Laato), ”Neljä teologista mallia kristinuskon ja juutalaisuuden kohtaamiselle” (Tomi Karttunen).
Toinen kokonaisuus käsittelee kuvaa juutalaisuudesta raamatuntutkimuksessa, kirkossa ja opetuksessa:
”Juutalaisvastaisuus Uuden testamentin tutkimuksessa ja tulkinnassa” (Raimo Hakola), ”Vanhan testamentin käyttö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa, kirkollisissa toimituksissa ja virsissä” (Marko Marttila) ja ”Antisemitismin varjo. Kuinka opettaa juutalaisuudesta seurakunnassa” (Jouni Turtiainen).
Muita artikkeleita ovat ”Israelin maa, kansa ja valtio teologisessa keskustelussa” (Tomi Karttunen), ”Näkökulmia juutalaislähetykseen” (Elina Hellqvist), ”Suomalainen Israel-ystävyys” (Carolina Myrskog), ”Moderni antisemitismi 1800-luvulta nykypäiviin” (Mikko Ketola), ”Suomen juutalaisia kokemuksia antisemitismistä” (Harriet Haras-Refael ja Daniel Weintraub), ”Kipeän historian sisarukset” (Matti Repo) ja ”Antiikin opit nykyaikana” (Yaron Nadbornik).
Kirkko ja juutalaisuus -työryhmä aloitti jo vuonna 1977
”Dialogi on ymmärryksen lisääntymistä ja yhteiselon mahdollistamista, ei niinkään omastaan luopumista. Juutalais-kristillisessä dialogissa olemme edenneet toistemme hyväksymisestä nykyiseen yhteisymmärrykseen”, kirjoittaa Yaron Nadbornik, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja tuoreessa artikkelikokoelmassa.
Uusi julkaisu paneutuu siis juutalaisuuden ja kristinuskon kipeään historiaan ja vuoropuheluun, joka on kehittynyt viime vuosikymmeninä myönteisesti, sekä dialogin teologiaan. Se avaa tutkimuksellista tietoa Raamatun juutalaisesta taustasta ja ehdottaa, kuinka seurakunnassa kannattaisi opettaa juutalaisuudesta. Lisäksi käsitellään muun muassa Suomen juutalaisten kokemuksia antisemitismistä, kysymystä Israelista teologisessa keskustelussa, Suomessa vallinnutta vahvaa Israel-ystävyyttä sekä juutalaislähetystä.
”Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on vuodesta 1977 lähtien toiminut Kirkko ja juutalaisuus -työryhmä. Työryhmän uusin julkaisu on hyvä johdanto sille, että voimme vahvistaa kristinuskon ja juutalaisuuden dialogisen kohtaamisen edellytyksiä. Se tarjoaa taustaa juutalaisuuden ja kristinuskon välisen suhteen haasteiden rakentavaan käsittelyyn”, sanoo johtava asiantuntija Tomi Karttunen Kirkkohallituksesta.
Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo kirjoittaa puolestaan jälkisanoissaan: ”Siinä missä kirkon tuli antiikissa uskonnollisista syistä irrottautua juutalaisesta synagogasta, nykypäivänä sen on tullut oman uskonsa tähden irrottautua antisemitismistä ja hakea uudelleen yhteyttä niin juutalaiseen kansaan kuin juutalaiseen uskoon.”
Kirkko ja juutalaisuus -julkaisu on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.
Kirkko ja juutalaisuus. Taustatietoa ja lähtökohtia kohtaamiselle ja yhteistyölle. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja 112, Kirkkohallitus, Helsinki 2021.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä