Uutisessee: Egyptin kristittyjen oikeudet kunnossa vain paperilla

Egyptin kymmenen prosentin kristityllä vähemmistöllä on perustuslain mukaan tasa-arvoinen asema maan valtaväestöön muslimeihin nähden. Viime vuosina on uudistettu useita kristittyjen elämää ja asemaa sääteleviä lakeja. Viime syksynä helpotettiin kirkkojen rakentamista, kun lupamenettely siirrettiin presidentiltä paikallishallinnolle.

Uusin kristittyjen elämänpiiriin kuuluva lakimuutos hyväksyttiin helmikuun alussa. Egyptin korkein oikeus määräsi asetuksellaan kristityille oikeuden saada kuukausi palkallista lomaa pyhiinvaellusta varten. Uutinen noteerattiin maailmallakin ja lähtökohtaisesti se kuulostaa erinomaiselta edistysaskeleelta egyptiläiskristityille.

***

Uutinen on kuitenkin hyvä vain teoriassa. Käytännössä oikeus palkalliseen pyhiinvaellusvapaaseen on vain julkisen sektorin työntekijöillä, joiden palkat ovat muutoinkin niin alhaisia, etteivät ne läheskään aina riitä kattamaan edes päivittäisiä elinkustannuksia saati hintavaa pyhiinvaellusta.

Asetuksessa kristittyjen pyhiinvaelluskohteeksi ei kelpaa mikä tahansa paikka vaan ainoastaan Jerusalem. Uudistuksen tekee lähes tyhjänpäiväiseksi Egyptin koptikirkon jo 1980-luvulla jäsenilleen määräämä kielto matkustaa pyhiinvaellukselle Jerusalemiin. Pyhiinvaelluskielto on vastalause Israelin miehitykselle. Osa kristityistä on uhmannut kieltoa ja perustellut Jerusalemin vierailujaan matkan ei-uskonnollisella luonteella.

Egyptin koptikirkon johtaja on vieraillut vuoden 1967 jälkeen Jerusalemissa vain kerran. Marraskuussa 2015 Aleksandrian paavi Tawadros II osallistui Jerusalemissa arkkipiispa Abrahamin hautajaisiin. Vierailu herätti kristittyjen keskuudessa paljon arvostelua mutta myös toiveita matkustuskiellon kumoamisesta.

***

Egyptin kristityillä on pitkä pinna. Monilla kristityillä on kokemuksia viranomaisten simputuksesta. Viranomaisasiointi tapahtuu Egyptissä suurimmaksi osaksi toimistoissa henkilökohtaisesti asioimalla.

Asiat hoituvat hitaasti, usealla tiskillä jonottamalla ja virallisia leimoja papereihin keräämällä. Välillä asioiden hoitaminen mutkistuu ja pitkittyy, kun joku leima puuttuu tai leimasta vastaava virkailija ei olekaan paikalla. Kun kristityn asioinnissa on tavanomaista enemmän mutkia, kyse on virallisesti vain systeemin toimimattomuudesta, mutta käytännössä kyse voi olla kiusanteosta.

Egyptin poliisit käyttävät valitettavan paljon väki- ja mielivaltaa. Jos poliisi väittää kuljettajan ajaneen ylinopeutta, sakko kirjoitetaan eikä poliisilla ole velvollisuutta todistaa väitettään. Vastaan väittämällä voi saada suuremman sakon tai jopa päätyä poliisilaitokselle. Moni kristitty kokee, että sakottamispäätös syntyy, kun poliisi näkee henkilöllisyystodistuksesta kuljettajan uskonnon.

Olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten poliisi on mielivaltaisesti syyttänyt kristittyä pienistä rikkomuksista tai vaikkapa keksinyt olemattomia syytteitä, kunnes henkilö on menettänyt malttinsa ja vastannut aiheettomiin syytöksiin nyrkein tai ääntään korottamalla, minkä jälkeen välikohtausta onkin selvitetty poliisilaitoksella. Väkivalta ja kidutus kuuluvat poliisiasemilla lähes erottamattomina osina normaaliin kuulustelukäytäntöön ja sen kohteeksi toki joudutaan uskonnosta riippumatta.

Lakiuudistus pyhiinvaellusvapaasta Jerusalemin pyhiinvaellusmatkoille on lähes sama kuin ystävällisesti lahjoittaisi jalattomalle miehelle rullaluistimet tai langanlaihalle kerjäläiselle kallista laihdutuslääkettä.

***

Egyptin kristityillä voisi kuitenkin mennä paljon huonomminkin. Valtio ei vainoa kristittyjä eikä kristittyjen tarvitse pelätä henkensä edestä uskonsa vuoksi. Pohjois-Siinailla asuvien kristittyjen tilanne on kuitenkin ollut tukala jo pitkään.

Useita kristittyjä, mutta myös muslimeja, on kuollut islamistien tekemissä iskuissa. Monet kristityt ovat muuttaneet pois Siinain niemimaan pohjoisosista jo vuosia sitten. Joulukuinen parisenkymmentä kristittyä surmannut kirkkoisku herätti paljon pelkoa, mutta toistaiseksi vastaavia iskuja ei ole Egyptissä tehty.

Kuva: Päivi Arvonen. Pyhäinjäännösten äärellä rukoilu on tärkeää Egyptin koptikristityille. Kuvassa pyhiinvaeltajia Wadi Natrounin luostarikirkossa aavikolla noin sadan kilometrin päässä Kairosta.

Lue myös:

Egyptissä sadat osoittivat mieltä koptikristittyihin kohdistuneen terrori-iskun takia

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHengellisestä väkivallasta useita kirjoja tehnyt Aila Ruoho tuntee uskon nurjat puolet
Seuraava artikkeliKolumni: Kirkollisvero pitää kirkon koossa

Ei näytettäviä viestejä