Uutisessee: Media unohti kuunnella köyhän Amerikan ääniä

Kohta alkaa jälkipyykki. Yhdysvaltain presidentinvaalit hävinneen ehdokkaan lisäksi myös amerikkalaisen median pitää käynnistää itsekritiikki. Moni asia meni pieleen.

Suurin median virhe ei ole ollut puolueellisuus ainakaan siinä mielessä kuin Donald Trump on väittänyt. Hän on toki oikeassa siinä, että merkittävimmät mediat ovat tehneet hänestä kielteisempiä uutisia kuin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista. Siihen on selvä syy, Trump itse. Hän on antanut omilla puheillaan ja toimillaan materiaalia kielteiseen uutisointiin. FBI:lta juuri ennen vaaleja tullut ilmoitus Clintonin sähköposteja koskevien tutkimusten jatkamisesta on kuitenkin muuttanut tätä uutispainotusta.

Tutkimuslaitos Pew Research Instituten mukaan 63 prosenttia äänestäjistä on sitä mieltä, että media on antanut suhteessa liikaa tilaa Donald Trumpille. Tosin molemmista ehdokkaista on voinut saada mediassa yliannoksen. Osa amerikkalaisesta mediasta onkin luonut vinoa kuvaa maailmasta, jossa Yhdysvaltain presidentinvaali on ainoa merkittävä uutisaihe. Televisiokanaville presidentinvaalit ovat tuoneet huomattavia mainostuloja.

Eniten media tarvitsee itsekritiikkiä kuitenkin siinä, miksi se käänsi selkänsä osalle kansaa. Valtamedia ei kiinnostunut ajoissa niistä köyhistä ihmisistä, jotka menettivät työpaikkansa esimerkiksi kaivosteollisuuden alasajon myötä.

Se ei seurannut köyhtyneiden valkoihoisten voimistunutta vihan tunnetta Washingtonin valtaapitäviä kohtaan. Siksi Donald Trumpin suosio pääsi yllättämään.

Monien työpaikkansa menettäneiden ihmisten mielestä Washingtonin eliitti, poliitikot ja median edustajat eivät piittaa heistä. Presidentiksi tahdotaan joku Washingtonin valtaapitävien ulkopuolelta.

Ihonväri vaikuttaa yhä amerikkalaiseen köyhyyteen. Se on seurausta orjuuden ja erottelun historiasta. Tämä näkyy esimerkiksi työttömyysluvuissa, valkoihoisista työttöminä on 4,4 prosenttia ja mustaihoisista 8,5 prosenttia. Alle viisivuotiaista mustaihoisista lapsista lähes puolet elää köyhyydessä, kun vastaava luku valkoihoisissa lapsissa on 15 prosenttia.

Valkoiset ja mustat köyhät elävät pääasiassa omilla asuinalueillaan. Köyhänä eläminen ei yhdistä ihmisiä Yhdysvalloissa. Valkoiset köyhät äänestävät näissä vaaleissa aiempaa todennäköisemmin republikaaneja. Republikaanien kannattajista 86 prosenttia on valkoihoisia ja demokraattien kannattajista 57 prosenttia.

Media on unohtanut myös mustaihoiset, vähävaraisimmat ihmiset. Näin väitettiin pari viikkoa sitten paneelikeskustelussa New Yorkin Harlemissa. Keskustelun lähtökohtana oli väite, että köyhyys ja rotu ovat tabuja presidentinvaalissa.

Paikallisen baptistipapin vetämä keskustelu järjestettiin nuhjaantuneen sairaalan koulutussalissa. Sairaala sijaitsee kansalaisoikeustaistelija Malcolm X:n mukaan nimetyllä kadulla. Poliisit päivystivät sairaalan ala-aulassa. Keskustelussa oli yleisönä useampi sata ihmistä, allekirjoittaneen lisäksi vain muutama muu valkoihoinen.

Panelistien mukaan poliitikot eivät kiinnitä riittävästi huomiota mustaihoisiin köyhiin ihmisiin, koska nämä käyttävät äänioikeuttaan muita vähemmän. Tilannetta ei helpota se, että koulujen ja muiden yhteisöjä hyödyttävien rakennusten sijaan rakennetaan useammin vankiloita.

Illan panelistit muistuttivat, että vain köyhien joukosta voi nousta taistelu syrjäytymistä vastaan. Keskustelussa nousi esille erityisesti Trumpin esiintymisen myötä voimistunut vihapuhe. Uskonnollisilla yhteisöillä nähdään erityinen rooli sen kitkemisessä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 12 prosenttia suomalaisista elää suhteellisessa köyhyydessä.

Myös suomalaisen median vaarana on vieraantua tästä osasta kansaa. Köyhyys on yhä toiseutta, jota käsitellään – silloin kun käsitellään – erillisissä jutuissa.

Tästä erillisyydestä kertoo köyhyyteen keskittyvän suomalaisen kansalaisjärjestön kilpailu. Lähiaikoina se jakaa tunnustuksen köyhyyttä ”kunnioittavasti” käsittelevälle mediasisällölle. Tämän käsittelytavan pitäisi olla itsestään selvää eikä erityisen palkinnon aihe.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään tiistaina 8.11.2016.

Kuva: Mark Makela / Lehtikuva / AFP. Donald Trump on kampanjoinut aktiivisesti Pennsylvanian osavaltiossa. Trumpia kannattava banneri oli kiinnitettynä ladon seinään Johnstownin kaupungissa viime elokuussa. Kaupungin väestöstä 27 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella.

Lue myös:

Evankelikaalit kannattavat Trumpia skandaaleista huolimatta

Ehdokkuutensa hyväksynyt Clinton lainasi puheessaan metodistikirkon perustajaa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKohtukuoleman kokenut pariskunta: Surusta nousee ajan kanssa hyväksyntä
Seuraava artikkeliRadio Deistä valtakunnallinen radiokanava

Ei näytettäviä viestejä