Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta vaatii valtioneuvostoa asettamaan eri hallinnonalojen, työelämän ja järjestöjen edustajista koostuvan työryhmän valmistelemaan kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa. Ehkäisyohjelman tavoitteena tulee olla itsemurhien puolittaminen. Erityisen huolissaan neuvottelukunta on nuorten itsemurhista.
Miesten itsemurhakuolleisuus on Suomessa yli puolitoistakertainen muihin Pohjoismaihin verrattuna, mutta myös naiset tekevät Suomessa enemmän itsemurhia kuin muissa Pohjoismaissa. Suomi onkin itsemurhien laskusuunnasta huolimatta itsemurhalukujen kärkimaita.
Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan mukaan Suomessa ei ole toimittu myöskään nuorten itsemurhien ehkäisemisessä riittävän tehokkaasti. Esimerkiksi nuorten naisten itsemurhien määrä on edelleen samalla tasolla kuin 80-luvun alussa. Myös muille ikäryhmille, kuten ikääntyneille, tarvitaan räätälöityjä toimenpiteitä itsemurhien ehkäisemiseksi.
Kansainvälisten selvitysten mukaan itsemurhien ehkäisyohjelmat ovat vaikuttavuudeltaan kustannustehokkaimpia tapoja käyttää yhteiskunnan varoja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyn selvityksen mukaan itsemurhien ehkäisyyn laitettu pääoma palautuu takaisin viisinkertaisena.
Muissa Pohjoismaissa itsemurhien ehkäisy on kansanterveystavoite, jonka saavuttamiseksi on perustettu valtakunnallisia osaamiskeskuksia ja laadittu tuoreita poikkihallinnollisia toimintasuunnitelmia. Suomessa ei ole itsemurhien ehkäisyn osaamiskeskusta ja ehkäisyohjelma on vanhentunut ja vailla täytäntöönpanoa.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen koolle kutsuma parlamentaarinen yhteistyöelin. Neuvottelukunnassa on jäseniä jokaisesta eduskuntapuolueesta. Neuvottelukunnan jäsenjärjestöt ovat Suomen Mielenterveysseura, Mielenterveyden keskusliitto, Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto ja Psykosociala Förbundet.
Ilmoita asiavirheestä