– Irralliset ovat kirkosta etäällä olevia nuoria aikuisia, agnostikkoja, alle 35-vuotiaita kaupunkilaisia, jotka katsovat, että kirkolla ei ole heille mainittavaa merkitystä, Kotimaa-yhtiöiden jäsenkonsultoinnin johtaja Mikko Hintsala määrittelee ryhmän tyypillisiä piirteitä.
Irrallisissa, joka on koko aineiston suurin ryhmä, peräti 71 prosenttia katsoo esimerkiksi, että koulujen kristillinen ohjelma on hyvä asia kun kielteisesti siihen suhtautuu vain kymmenesosa.
– Samaa tasoa on myös heidän suhtautuminen suvivirteen ja koulujen uskonnonopetukseen. Yli 70 prosenttia suhtautuu Ylen hartausohjelmiin positiivisesti tai neutraalisti, Hintsala kertoo.
Vankilapappien työstä pitää 90 prosenttia.
– Yksi mielenkiintoinen ulottuvuus irrallisista on myös se, että Jumalan sanan esillä pitäminen on heistä 35 prosentille hyvin tai melko tärkeä syy kuulua kirkkoon. Irralliset eivät tunnu kaipaavan jumalapuhetta sinänsä itselleen, mutta pitävät sen lisäämistä luonnollisena asiana kirkossa.
Kirkon tutkimuskeskuksen vt. johtaja Hanna Salomäki kommentoi hiljattain Gallup Eccleastica 2011 -tutkimusta.
”Vaikka uskontoa ja sen esillä oloa kritisoidaan, enemmistö suomalaisista odottaa kirkon osallistuvan keskusteluihin nykyistä vahvemmin. Suomalaiset eivät myöskään vieroksu J-sanaa: kaksi viidestä suomalaisesta ajatteli, että kirkon tulisi puhua vahvemmin Jumalasta. Puheelle uskosta on siis suorastaan kysyntää”, Salomäki kirjoitti Uusi Tie -lehdessä.
Jäsen 360° -aineisto, jonka taustana yhtenä olennaisena tutkimuksena on myös Gallup Ecclesiastica, terävöittää ja vahvistaa Salomäen huomioita.
– Väitteestä, että kirkon tulee puhua rohkeammin Jumalasta, on samaa mieltä noin 35 prosenttia kaikista ihmisistä. Tästä porukasta yli puolet on irrallisia. Vähiten kirkkoon sitoutuneet pitävät eniten luonnollisena sitä, että kirkko pitää esillä Jumalaa ja puhuu siitä, Hintsala kertoo.
Jäsen 360° on Kotimaa-yhtiöiden julkaisema tiedolla johtamisen kokonaisuus. Se yhdistää uskonnollisuudesta kertovan tutkimustiedon sekä liike-elämässä tutut tavat tunnistaa ihmisten tarpeet. Yhteistyökumppaneina ovat olleet TNS-gallup, Fonecta ja Kirkon tutkimuskeskus. Kotimaa24 on osa Kotimaa-yhtiöitä.
Jäsen 360° jakaa suomalaiset kymmeneen ryhmään, jotka on yhdistetty neljään ryhmään: niihin, jotka ovat irrallaan kirkosta ja sen sanomasta (irralliset), niihin jotka pitäytyvät passiivisesti kirkon perinteessä, niihin jotka arvostavat henkisyyttä ja kirkon sosiaalityötä sekä kirkolle ja sen opetukselle uskolliseen.
Lue myös: Salomäki: Suomalaisessa uskontopuheessa mielenkiintoinen jännite
Ilmoita asiavirheestä