Hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus heijastuu toteutuessaan myös seurakuntien perheneuvontaan. Syynä on muun muassa se, että noin 50 prosentilla neuvottelukeskuksista on jonkinlainen ostopalvelu- tai yhteistyösopimus kunnan tai kuntayhtymän kanssa.
Pidemmällä oleva seurakuntien rakenneuudistus tullee kuitenkin vaikuttamaan vieläkin enemmän työmuodon tulevaisuuteen, katsoo kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Päivi Kähkönen.
Hänen mukaansa toistaiseksi suunnitelmat Sote-uudistuksen suhteen ovat yleisellä tasolla, joten käytännön vaikutuksia päästään arvioimaan vasta myöhemmin
– Mannerlaatat liikkuvat, mutta olemme kirkossa hereillä ja suhtaudumme muutokseen toiveikkaasti. Muutokset tarjoavat aina myös mahdollisuuksia.
Edessä oleva seurakuntien rakenneremontti ei todennäköisesti nosta kirkon perheneuvonnan vastaanottokapasiteettia.
– Me toimimme jo nyt resurssiemme äärirajoilla ja on keskuksia, joissa kysyntä ylittää reilustikin tarjonnan. En siis usko, että uudistukset lisäisivät mahdollisuuksiamme ottaa lisää asiakkaita, ellemme saa myös lisää resursseja. Parhaassa tapauksessa voimme kuitenkin entisestään lisätä yhteistyötä kuntasektorin kanssa, Kähkönen pohtii.
Eräs hallituksen keskeinen periaate uudistuksessa on turvata varhainen puuttuminen, siirtämällä painopistettä ehkäiseviin ja oikea-aikaisiin palveluihin. Sote-esityksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle kesäkuussa. Eduskunnan käsittelyyn esitys tulee syysistuntokaudella. Uusien sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavien alueiden toiminta alkaa vuoden 2017 alusta.
Lue Kotimaasta 27.3. kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon kommentit siitä, miten sote-uudistus vaikuttaa seurakuntarakenneuudistukseen.
Ilmoita asiavirheestä