Arkkipiispa Kari Mäkinen tekee työvierailun Pietariin ja Inkerinmaalle 10.–13.4.2014. Vierailu toteutetaan Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukaupin kutsusta. Matkalla delegaatio tapaa myös Venäjän ortodoksisen kirkon edustajia.
Kuukaupin kanssa Mäkinen keskustelee muun muassa Inkerin kirkon nykytilasta ja kirkkojen välisistä suhteista.
Hiljattain Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb lykkäsi Venäjän ja Suomen hallitusten välistä talouskomission tapaamista Ukrainan kriisin takia. Maaliskuun alussa puolestaan puolustusministeri Carl Haglund perui ministeritason tapaamisen venäläisten kanssa. Miten Suomen luterilainen kirkko elää ja toimii tilanteessa? Perutaanko tapaamisia valtion tapaan?
Pietariin ja Inkerinmaalle mukaan lähtevä kirkon ulkoasiain osaston johtaja, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen sanoo, ettei kirkkojen välisiin kohtaamisiin liity poliittisia ulottuvuuksia.
Pietarissa suomalaiset tapaavat esimerkiksi Pietarin hengellisen akatemian rehtorin Amvrosin, Kronstadtin piispa Nazarin sekä rovasti Gennadi Bartovin, joka oli stipendiaatti Suomessa 1980-luvulla.
Jo aiemmin 21.3. Kääriäinen tapasi Mikkelin piispan Seppo Häkkisen kanssa Moskovassa Venäjän kirkon ulkoasiain osaston varajohtajan Filaretin. Tuolloin keskusteltiin elo-syyskuun vaihteessa Moskovassa järjestettävistä kirkollisista oppikeskusteluista.
– Kun Moskovassa vierailimme myös suurlähetystössä, varmistimme, ettei tähän liity vaikkapa ulkoasiainministeriön näkökulmasta mitään ongelmaa, ja vastaus oli että ei liity. Tämä vastasi meidän omaa ajattelua, ettei kirkkojen tapaamiseen liity mitään poliittisia intressejä.
Kääriäinen kertoo, että Filaretin kanssa keskusteltiin myös Ukrainan tilanteesta.
– Päällimmäisenä jäi mieleen Ukrainan ja Venäjän kansojen välinen tiivis yhteys. Ne ovat veljeskansoja. Sekä Ukrainassa että Venäjällä on hyvin paljon perheitä, joissa toinen puolisoista on ukrainalainen ja toinen venäläinen. Tältä pohjalta Filaretin käsitys on, ettei avointa sotaa voi syntyä näiden maiden välille. Hän piti sitä kerrassaan mahdottomana.
– Nyt myös, kun menemme Pietariin, keskustelussa Venäjän ortodoksisen kirkon ja Inkerin kirkon edustajien kanssa Ukraina on väistämättä yksi keskustelunaihe, koska tilanne on edelleen niin akuutti.
Ilmoita asiavirheestä