Puhuja on kuulijoittensa palvelija, muistuttaa puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio. Hän antoi Kotimaa Pron pyynnöstä kymmenen vinkkiä, miten voi laatia vaikuttavan saarnan.
Tunne itsesi
Vaikuttavan puhumisen lähtökohta kaikissa puhetilanteissa on se, että puhuja ja puheen sanoma ovat harmoniassa. Puhuja on jo itsessään viesti. Jos kuulijoille tulee sellainen olo, että hän ei ole sanojensa takana tai ei tiedä, miksi esiintyy, mahdollisuudet puheen onnistumiselle vähenevät tuntuvasti.
Saarnaajalle tämä merkitsee sekä oman itsen että oman tehtävän syvällistä tuntemista. Mikä minun tehtäväni on seurakunnan paimenena? Miksi minä saarnaan? Mitä haluan edistää, mihin vaikuttaa, mitä muuttaa? Mitä haluan antaa kuulijoilleni, seurakuntalaisille?
Tunne seurakuntalaisesi
Oman tehtäväsi ymmärtäminen edellyttää, että tunnet seurakuntalaisesi, saarnojesi kuuntelijat. Minkälaisia toiveita ja odotuksia heillä on? Minkälaisia pelkoja ja epäilyksiä heidän mielessään muhii? Minkälaisissa elämäntilanteissa he elävät? Mikä heidän suhteensa on seurakuntaan?
Jos haluat, että puheesi ovat vaikuttavia, tämä vaikutus näkyy tavalla tai toisella kuulijoissasi. Mitä paremmin tunnet kirkossakävijät, sitä paremmin osaat saarnata juuri heille.
Ole kuulijoittesi palvelija
Puhuja on kuulijoittensa palvelija. Tämän totuuden olettaisi olevan erityisen selvä papeille, joiden koko työhön kuuluu seurakuntalaisten palveleminen. Kuulijat antavat puhujalle omaa aikaansa, joka tuntuu olevan nykyään entistä arvokkaampaa. Yleisön antama lahja on arvokas, ja on oikeus ja kohtuus, että he saavat vastalahjaksi huolellisesti valmistellun puheen – kirkossa saarnan. Tämä näkökulma siirtää katsetta omista haasteista kuulijoihin ja heidän kysymyksiinsä.
Mieti mitä haluat tehdä saarnallasi
Kun meitä pyydetään johonkin puhumaan, ensimmäinen ajatuksemme helposti on, mitä minä sanoisin. Hedelmällisempi kysymys on kuitenkin: mitä haluan saada puheellani aikaan.
Puhe on väkevä väline, jolla voidaan koskettaa kuulijoiden järkeä, tunteita ja saada heidät jopa toimimaan jonkun asian puolesta. Puheella voidaan vahvistaa, haastaa tai muuttaa asenteita, uskomuksia ja tunteita. Kun tunnet kuulijasi, mieti jokaisen puheesi kohdalla, miten se vaikuttaa heidän elämäänsä, miten haluat palvella kuulijoitasi.
Anna evankeliumin vaikuttaa
Luterilaisessa perinteessämme korostuu ajatus Jumalan Sanan vaikuttavuudesta. Anna sen vaikuttaa myös itseesi, kun valmistelet saarnaa.
Lue pyhän evankeliumi tai se teksti, jonka pohjalta aiot saarnata, hyvissä ajoin, vaikka pari viikkoa ennen puhettasi. Anna sille aikaa tehdä työtä sydämessäsi, jolloin siitä nousevat oivallukset ja kokemukset ovat mahdollisimman henkilökohtaisia. Näin puheesi ei jää ulkokohtaiseksi, vaan kuulijasi huomaavat, että olet itse sitoutunut saarnasi sanomaan.
Älä tarjoile kuulijoille liian paljon asiaa
Ihmisten vastaanottokyky on rajallinen. Vaikka kuulisimme hyvän ja innostavan puheen, emme todennäköisesti muista seuraavana päivänä läheskään kaikkia puheen hienoja ajatuksia.
Mikäli haluat pitää vaikuttavan puheen, sellaisen jonka sanoma muistetaan, keskity ydinsanomaan. Toisin sanoen, älä tarjoile seurakuntalaisille liian montaa teologista oivallusta tai viisasta elämänohjetta. Keskity ennemmin yhteen tai kahteen kärkeen ja rakenna puheesi tukemaan näitä.
Luota tarinoiden voimaan
Lue evankeliumeista, miten Jeesus opetti ja tee samoin. Jeesus luotti vertausten, tarinoiden ja iskevien sanontojen voimaan. Hänen esimerkeissään toistuivat arkisen elämän konkreettiset asiat kuten viljeleminen ja rakentaminen, mutta samalla ne välittivät syvällistä viisautta.
Teologisesti järeitä ajatuksia ei tarvitse välittää käsitteellisesti vaikealla kielellä. Tarinoilla ja vertauksilla on se hieno ominaisuus, että ne jäävät helposti ihmisten mieleen. Kertomuksessa tapahtumat seuraavat toisiaan kuin helmet helminauhassa ja lopulta muodostavat kokonaisuuden.
Opettele saarnasi huolellisesti
Pyri sellaiseen puhetilanteeseen, josta kaikki sinua ja kuulijoitasi erottavat häiriötekijät ja esteet on raivattu pois. Tällöin puhujan ja kuulijoiden välinen kanava on auki: kuulijat keskittyvät jokaiseen sanaan ja puhuja voi myös kuunnella kuulijoitaan.
Tällaisen ihannetilanteen tiellä ovat usein aivan konkreettiset esteet kuten saarnatuoli ja lukupulpetti, mutta sellaiseksi saattaa osoittautua myös kirjoitettu saarna, jota puhuja silmä kovana seuraa. Ota tavoitteeksesi, että voit irrottautua kirjoitetusta tekstistä ja korkeintaan aika ajoin vilkaista muistiinpanojasi.
Saarna on myös mahdollista pitää täysin ilman muistiinpanoja. Tämä tietenkin vaatii opettelua ja harjoittelua, paljonkin, mutta häiriötön katsekontakti seurakuntalaisiin saarnan aikana on verraton palkinto nähdystä vaivasta.
Käytä tilaa rohkeasti hyväksesi
Voitko irrottautua saarnatuolista ja lukupulpetista? Rohkaisen tähän, jos se on seurakunnassasi mahdollista. Sen lisäksi että saarnatuoli peittää puhujan, se kahlitsee hänen kehonkieltään.
Kun pidämme puheen, jonka sanomaan olemme henkilökohtaisesti sitoutuneita, josta olemme innostuneita, käytämme huomaamattamme myös käsiämme. Saatamme ottaa myös muutaman askeleen paikaltamme. Kun puhujan liike liittyy hänen sanoihinsa, saarna saa uutta painokkuutta.
Voit käyttää tilaa rohkeasti hyväksesi: käänny tarpeen vaatiessa alttarille päin, liiku kohti seurakuntalaisia, kulje keskikäytävää pitkin. Tämän kaiken tulee tietenkin toimia puheesi ehdoilla ja sitä tukien, eikä olla päälleliimattua koreografiaa.
Keskustele saarnasta jälkeenpäin seurakuntalaisten kanssa
On hienoa, jos voit saada jälkeenpäin puheestasi palautetta. Tähän kuitenkin tarjoutuu harvoin mahdollisuutta: kynnys mennä juttelemaan papin kanssa saarnasta voi olla korkea. Erityisesti kriittistä palautetta on oikeasti vaikea antaa, vaikka se olisi oppimisen kannalta hyödyllisintä.
Mikään ei estä sinua aloittamasta itse keskustelua seurakuntalaistesi kanssa päivän evankeliumista. Tästä sukeutunut keskustelu johtaa helposti myös pitämääsi saarnaan ja saatat hyvinkin saada arvokasta palautetta. Kuuntele mitä sinulle sanotaan ja anna palautteen vaikuttaa siihen, miten seuraavalla kerralla saarnaat.
Kirjoittaja on puhetaidon kouluttaja, joka kirjoittaa viestinnästä Sana haltuun -blogissa. Mustakalliolta ilmestyy toukokuussa kirja Vaikuttavan puhumisen taito (MIF).
Ilmoita asiavirheestä