Väitös: Äitien rituaalit tuovat arvostusta Intiassa

Teologian maisteri Riikka Uuksulainen väittelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta Mothering Rituals. A Study on Low Caste Women in Kolkata. Tutkimuksessa selvitetään, mitä rituaaleja alempien kastien naiset suorittavat Intian Kolkatassa taatakseen hedelmällisyytensä, poikalapsen syntymän, syntymäsaastasta eroon pääsemisen ja lapsen terveyden. Kyseisiä rituaaleja kutsutaan väitöksessä äitien rituaaleiksii.

− Intialaisen aviovaimon tärkein tehtävä on synnyttää jälkeläinen miehensä sukuun. Terveen poikalapsen synnyttänyttä äitiä kunnioitetaan ja hän lunastaa paikkansa miehensä suvussa. Jos taas suvun jatkaminen syystä tai toisesta viivästyy tai epäonnistuu, saa nainen tuntea sen nahoissaan. Siksi vasta-avioituneiden naisten harras toive on, että äidiksi tuleminen ja äitinä oleminen sujuisivat ongelmitta, Uuksulainen kertoo.

Naiset hakevat tutkimuksen mukaan apua tehtävästään suoriutumiseen kaikin tarjolla olevin keinoin. Monet kääntyvät jumalten puoleen. He suorittavat jumalia kunnioittavia rituaaleja, paastoavat, tekevät pyhiinvaelluksia ja antavat jumalille lupauksia.

Väitös kyseenalaistaa totunnaisen käsityksen, jonka mukaan alimpien kastien naisten asema on kaikin tavoin huono ja halveksittu:

− Rituaalikäytäntöjen tunteminen ja uutteruus niiden suorittamisessa nostavat naisten arvostusta ja asemaa omassa yhteisössä. Rituaaleja pidetään merkittävänä tekijänä perhekunnan hyvinvoinnille, ja useimmat naiset kokevat niiden tekemisen mielekkäänä. Rituaalit antavat naisille mielenrauhaa ja tunteen, että he voivat vaikuttaa asioihin. Lisäksi naisten rituaaleissa antamat aineelliset ja aineettomat lahjat sisältävät lähes poikkeuksetta myös toiveen vastalahjasta ja rukousvastauksesta. Naiset siis käyvät rituaalien kautta kauppaa jumalten kanssa, Uuksulainen analysoi.

Väitöskirjan aineisto on koottu jalkautumalla kolmen alimpiin kasteihin kuuluvan yhteisön pariin Kolkatassa. Tutkimuksen synnyttämä käsite äitien rituaalit on uusi tapa lähestyä tiettyjä ikäkauteen ja elämänvaiheeseen liittyviä uskonnollisia käytäntöjä.

Uskontotieteen oppiaineeseen lukeutuva väitöstilaisuus järjestetään 26.6. Helsingin yliopistolla

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUlkoministeriö: Kumppanuusjärjestöt ovat sitoutuneet syrjimättömyyteen
Seuraava artikkeliPiispat pohtivat ympäristökysymyksiä Lofooteilla

Ei näytettäviä viestejä